Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fatah zaútočil na dom palestínskeho premiéra Haníju

Palestínsky premiér Ismaíl Haníja
Palestínsky premiér Ismaíl Haníja

GAZA - Terčom útoku pancierovou päsťou sa v utorok stal dom palestínskeho premiéra Ismáíla Haníju. Podľa palestínskej vládnej organizácie Hamás išlo o pokus o atentát zo strany konkurenčnej organizácie Fatah prezidenta Mahmúda Abbása.

Dom bol pri útoku poškodený, ale Haníja ani nikto z jeho rodiny neutrpel zranenie. Haníjov syn Abdíl Salám povedal, že strela z pancierovej päste zasiahla bok domu v čase, keď rodina bola vo vnútri. Krátko predtým dopadli na sídlo Abbása v Gaze štyri mínometné granáty, ale prezident v tom čase bol na Západnom brehu Jordánu a nikto nebol zranený. Informovali o tom palestínske bezpečnostné sily.

K útokom došlo v čase nového vzostupu vzájomných bojov medzi Hamásom a Fatahom po niekoľkých týždňoch pokoja. V pondelok a utorok prišlo o život osemnásť ľudí. Niektorí boli zavraždení na uliciach, iní prišli o život počas prestreliek, ktoré sa odohrávali aj v nemocniciach. Obe strany označili konflikt za otvorenú občiansku vojnu.

Od polovice mája v bojoch zahynulo vyše 80 ľudí, väčšinou ozbrojencov. Obe strany vedú mocenský boj od víťazstva Hamásu nad Fatahom v januárových parlamentných voľbách z roku 2006. V marci Hamás a Fatah vytvorili spoločnú vládu s cieľom prekonať vnútorné spory, boje sa však v polovici mája obnovili pre nevyriešenú otázku kontroly bezpečnostných síl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu