Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ničivý cyklón Dineo útočí: VIDEO Postŕhané strechy, cesty sú zatarasené vyvrátenými stromami

(Zdroj: YouTube)

MAPUTO - Južná časť Mozambiku zápasí s následkami silného cyklónu Dineo, ktorý zasiahol oblasť s približne 300.000 obyvateľmi. Humanitárna agentúra CARE dnes informovala, že víchrica postŕhala strechy budov, oplotenia či elektrické vedenia a cesty sú zatarasené vyvrátenými stromami.

Riaditeľ mozambickej pobočky CARE Marc Nosbach vyjadril obavu, že budú nasledovať povodne, ktoré zničia "ďalšie domy, infraštruktúru a úrodu". Cyklón pritom zasiahol región, ktorý predtým trpel výrazným suchom.

"Máme veľké obavy z toho, že prvá úroda, ktorá sa očakávala po dvoch rokoch sucha, je teraz zničená. Ľudia nemajú ďalšie zásoby a mnohí už aj tak majú celé mesiace iba jedno jedlo denne," uviedol Nosbach v tlačovom vyhlásení.

Mozambický národný meteorologický ústav (INAM) uviedol, že pri pobreží Indického oceánu zaznamenal víchricu s rýchlosťou 170 kilometrov za hodinu, zatiaľ čo výdatnosť dažďových zrážok dosiahla 250 milimetrov za 24 hodín. Podľa údajov Juhoafrickej meteorologickej služby cyklón Dineo udrel na pevninu v stredu večer blízko mozambického prístavu Inhambane.

Acacio Tembe z INAM uviedol pre agentúru DPA, že vietor už stratil na sile a dažde teraz zasahujú prevažne vnútrozemie. Počasie v Mozambiku by sa malo do piatku opäť zlepšiť, prudké dažde sa však medzitým očakávajú aj v susednej Juhoafrickej republike.

Viac o téme: CyklónMozambikDineo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu