Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecká mobilizácia v Nemecku: Premiér vyzýva krajanov na podporu referenda

Binali Yildirim
Binali Yildirim (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Turecký premiér Binali Yildirim plánuje viesť kampaň na podporu referenda o ústavnej reforme medzi krajanmi žijúcimi v Nemecku. Binali Yildirim má v úmysle usporiadať v sobotu zhromaždenie v meste Oberhausen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) očakáva, že na míting príde až 10.000 Turkov.

V Nemecku žijú zhruba tri milióny tureckých emigrantov. Mnohí z nich sú oprávnení zúčastniť sa na tureckom referende. Nemecká kancelárka Angela Merkelová ale už skôr upozorňovala Turkov žijúcich v Nemecku, aby neprenášali do krajiny politické napätie. Stalo sa tak po tom, ako sa v Nemecku konali demonštrácie na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ale aj proti nemu.

Turecké referendum o ústavnej reforme sa uskutoční 16. apríla. Novelu ústavy, ktorú predložila vládnuca AKP s cieľom zaviesť v krajine prezidentský systém vlády, parlament odhlasoval 21. januára. Prezident Recep Tayyip Erdogan ju podpísal 10. februára. Ústavnú reformu teraz musia potvrdiť občania v referende.

Na základe novely bude mať prezident právomoc vymenovať ministrov a ďalších vládnych činiteľov, ako aj polovicu členov najvyššieho súdu, takisto rozpustiť parlament, vyhlásiť výnimočný stav či vydávať dekréty. Parlament predtým schvaľoval jednotlivo znenie všetkých 18 článkov ústavy, ktoré AKP zaradila do svojho reformného balíka. Vášnivá rozprava opakovane prerástla do potýčok medzi poslancami.

Predstavitelia AKP argumentujú, že silný prezidentský úrad je potrebný na posilnenie a stabilizovanie Turecka v čase, keď čelí rôznym hrozbám terorizmu. Kritici považujú zmeny za snahu legislatívne ukotviť rozsiahle právomoci v rukách prezidenta Erdogana.

Predseda Tureckej advokátskej komory Metin Feyzioglu varoval, že nová ústava premení Turecko na "sultanát" a predznamená koniec demokracie.

Viac o téme: NemeckoTureckoBinali Yildirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu