Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrozná správa od OSN: Vojnou sužovaný Jemen je na pokraji hladomoru

Jemen je po dvoch rokoch občianskej vojny na pokraji hladomoru.
Jemen je po dvoch rokoch občianskej vojny na pokraji hladomoru. (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Jemen je po dvoch rokoch občianskej vojny na pokraji hladomoru, varovala dnes v Ženeve Organizácia Spojených národov.

Na pomoci sú v Jemene závislé vyše dve tretiny z odhadovaných 27 miliónov obyvateľov, povedal námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti a koordinátor naliehavej pomoci Stephen O'Brien. OSN podľa jeho slov potrebuje 2,1 miliardy dolárov, aby mohla pomôcť 12 miliónom ľuďom, ktorí to najviac potrebujú.

"Dva roky vojny zničili Jemen a milióny detí, žien a mužov zúfalo potrebujú našu pomoc. Bez medzinárodnej pomoci môžu počas roku 2017 čeliť hrozbe hladomoru," dodal. Chudobný Jemen leží na Arabskom polostrove a už pred vypuknutím vojny trpel nedostatkom potravín a vody. Povstalci - húsíovia - využili zúfalú situáciu v krajine a začali viesť vojnu proti medzinárodne uznanej jemenskej vláde. Odvtedy pri bojoch zahynulo vyše 7000 ľudí a viac ako dva milióny pred nimi ušli z domovov. Jemenskej vláde pomáha vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá letecky útočí na húsíov.
 

Viac o téme: OSNJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu