Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poučme sa z tragédií vojny a pomôžme migrantom, hovorí izraelský veľvyslanec

Zvi Aviner Vapni
Zvi Aviner Vapni (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Jednou z tragédií počas druhej svetovej vojny je tá, že mnoho utečencov nemohlo utekať do iných krajín, dvere boli pre nich zatvorené. Verím tomu, že vždy by sme mali podať pomocnú ruku a pomôcť utečencom, ktorí utekajú pred skutočným nebezpečenstvom. Ide o humánnu vec. Uviedol to izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni.

Reagoval tak na otázku, čo by mali podľa neho európske krajiny spraviť s utečencami, keďže práve Izrael sa stal v 40. rokoch minulého storočia domovom pre mnohých ľudí, ktorí utekali pred holokaustom.  "Vôbec nezáleží na tom, akého sú vierovyznania a z akých pomerov pochádzajú. Nemali by dopadnúť ako židovskí utečenci počas holokaustu, ktorí nemali kam ísť," zdôraznil veľvyslanec.

Zároveň si myslí, že svet by mal robiť všetko pre to, aby vyriešil násilie prebiehajúce v krajinách pôvodu. "Akokoľvek by sa mal ukončiť konflikt v Sýrii, Líbyi a Jemene, malo by sa tak urobiť. Som presvedčený o tom, že mnohí zo súčasných utečencov, ktorí prichádzajú do Európy, by radšej zostali vo svojej krajine, ak by mohli," dodal Zvi Aviner Vapni.

Verí tomu, že väčšina utečencov hľadá iba bezpečie pred vojnou a terorom. No zároveň si myslí, že existuje potreba ubezpečiť ľudí, že medzi utečencami nie sú radikálni aktivisti, ktorí by chceli Európe poškodiť. 

Viac o téme: UtečenciZvi Aviner Vapni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu