Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hitlerov osobný telefón z berlínskeho bunkra pôjde v USA do dražby: Očakávajú mastnú sumu

Adolf Hitler
Adolf Hitler (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Osobný telefón nacistického vodcu Adolfa Hitlera pôjde tento mesiac do dražby v USA. Aparát pochádza priamo z jeho berlínskeho bunkru a od roku 1945 bol vo vlastníctve bývalého britského dôstojníka Ralpha Raynera a neskôr jeho syna Ranulfa.

Aukčný dom Alexander Historical Auctions v americkom štáte Maryland uviedol, že telefón značky Siemens používal Hitler počas posledných dvoch rokov druhej svetovej vojny na väčšinu svojich deštruktívnych rozkazov. Telefón z čierneho bakelitu bol neskôr pretretý červenou farbou.

Na jeho zadnej strane je vygravírovaný ríšsky znak s orlicou, ako aj Hitlerovo meno. Rayner ho odniesol z führerovho bunkru počas svojej návštevy Berlína, ktorú uskutočnil na príkaz poľného maršala Bernarda Montgomeryho iba niekoľko dní po skončení vojny, informovala spravodajská stanica CNN.

Po Raynerovej smrti v roku 1977 zdedil telefón jeho syn. "Môj otec aparát nevnímal ako relikt dní Hitlerovej slávy, ale skôr ako symbol jeho porážky, ako vojnovú trofej," tvrdí Ranulf Rayner, ktorý si praje, aby sa aparát dostal radšej do múzea než do súkromnej zbierky. Aukčný dom odhaduje, že sa telefón vydraží za 200.000 až 300.000 dolárov.

Viac o téme: TelefónDražbaAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu