Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V knihe sťažností sa hromadia nesúhlasy voči Trumpovi: Zatiaľ obsadil post sudcu

Donald Trump a Neil Gorsuch.
Donald Trump a Neil Gorsuch. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON – Na americkom ministerstve zahraničných vecí sa neobvykle rýchlo plní kniha sťažností. Zamestnanci kritizujú imigračný zákaz, ktorý vydal prezident Donald Trump. Biely dom im odkázal, aby sa s nariadením stotožnili, alebo aby si hľadali novú prácu.

Ministerstvo umožňuje svojim zamestnancom anonymne vyjadriť nesúhlas alebo sťažnosť na niektorú z politík nielen ministerstva, ale aj celej vlády. Ide o takzvaný "kanál nesúhlasu" a v týchto dňoch ho podľa informácií viacerých amerických médií využíva nezvyčajne veľký počet úradníkov.

V skutočnosti tentoraz nejde o jednotlivé sťažnosti, ale o jeden dokument, ktorý už podpísali desiatky ľudí a ktorý bude cez "kanál nesúhlasu" poslaný ministrovi zahraničných vecí. Za toho navrhol prezident Rexa Tillersona, Kongres ho však zatiaľ neschválil.

Dokument vyjadruje nesúhlas s imigračným a cestovným zákazom Donalda Trumpa a tvrdí, že je v rozpore s americkými hodnotami a môže byť kontraproduktívny. Zákaz nielenže nesplní svoj stanovený cieľ udržať Ameriku v bezpečí, ale podkope boj proti terorizmu, píše sa v dokumente. "Na to, aby sme zostali v bezpečí, si nepotrebujeme znepriateliť celé spoločenstvá," uvádza sa v závere dokumentu.

Zamestnanci ministerstva sa sťažujú aj na to, že Biely dom nerešpektoval ich pripomienky k nariadeniu. Biely dom tvrdí, že cestovný a imigračný zákaz konzultoval s ministerstvom zahraničných vecí celé týždne pred tým, než ho vydal. Predstavitelia ministerstva to však odmietajú, respektíve tvrdia, že vydané nariadenie nezodpovedá tomu, ktoré pripomienkovali. Pre Národný verejnoprávny rozhlas (NPR) to uviedla diplomatka Laura Kennedyová.

Množstvo kritiky z ministerstva bolo v pondelok 30. januára spomenuté aj na tlačovej konferencii Bieleho domu. Hovorca Sean Spicer pre to veľké pochopenie neprejavil. "Títo kariérni byrokrati s tým majú problém? Myslím si, že by sa mali s programom buď stotožniť, alebo môžu ísť. Toto je o bezpečnosti Ameriky.... Ak má niekto s tou agendou problém, potom vyvstáva otázka, či by mal pokračovať vo svojej práci," povedal Spicer.

Kanál nesúhlasu bol na ministerstve zahraničných vecí zavedený v 60. rokoch minulého storočia počas vojny vo Vietname. Sťažnosti sú odovzdané príslušným vedúcim pracovníkom ministerstva, prípadne samotnému ministrovi. Tí musia odpovedať do 60 dní. Kennedyová pre NPR spomína, že okolo knihy sťažností bolo rušno počas vojny na Balkáne v 90. rokoch minulého storočia a tiež minulý rok, keď približne 50 úradníkov týmto spôsobom kritizovalo bývalého prezidenta Baracka Obamu za to, že nerobí dosť na ochranu civilistov v Sýrii.

Obsadil post sudcu Najvyššieho súdu

Trump nominoval v utorok na doživotný post sudcu Najvyššieho súdu konzervatívca Neila Gorsucha (49). Zaplní takmer rok prázdne miesto na Najvyššom súde a konzervatívci v ňom tak opäť získajú väčšinu. Gorsuch bude pomáhať robiť rozhodnutia v záležitostiach polarizujúcich americkú spoločnosť, ako sú napríklad interrupcie, regulácia zbraní, trest smrti a náboženské práva.

Gorsucha, rodáka z amerického štátu Colorado, čaká zrejme búrlivý priebeh potvrdenia v Senáte, keďže republikáni vlani odmietli pozvať na vypočúvanie nominanta demokratického prezidenta Baracka Obamu, ktorý mal zaplniť prázdne miesto na Najvyššom súde po zosnulom konzervatívnom sudcovi Antoninovi Scaliovi. Ten zomrel vo februári 2016.

Gorsuch je najmladším nominantom na post sudcu Najvyššieho súdu USA za vyše štvrť storočie a smerovanie súdu bude možno ovplyvňovať niekoľko desaťročí. Gursuch je sudcom na federálnom odvolacom súde so sídlom v Denveri, hlavnom meste štátu Colorado. Na toto miesto ho v roku 2006 vymenoval republikánsky prezident George W. Bush.

Niektorí demokrati v americkom Senáte, ktorý hlasovaním potvrdzuje takýchto nominantov, už oznámili, že sa budú snažiť zablokovať každého Trumpovho nominanta. Gorsuch je pokladaný za konzervatívneho intelektuála, známeho podporovaním náboženských práv. Zároveň ho vnímajú ako typ sudcu, názorovo veľmi podobného Scaliovi, ktorý bol celé desaťročia na Najvyššom súde uznávanou osobnosťou.

Viac o téme: Donald TrumpNeil GorsuchSťažností
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu