Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Donald Trump vraj napĺňa hrozivé proroctvo: Vojna Západu proti moslimom

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Po tom, čo americký prezident Donald Trump v piatok pozastavil vládny prisťahovalecký program a zakázal občanom siedmich prevažne moslimských krajín vstup na americké územie, objavili sa na internete odkazy o tom, že sa napĺňa proroctvo niekdajšieho vodcu Al-Kájdy. Anwar al-Awlaki sa v propagandistickom videu v roku 2010 vyjadril, že sa rozhorí ešte väčšia nenávisť medzi moslimami a Západom. Džihádisti teraz tvrdia, že jeho varovanie sa stáva realitou, práve kvôli Trumpovi.

Fico sa dostal na titulku webu svetoznámeho denníka: Trump vraj vyhral aj vďaka nemu!

Na zázname natočenom v Jemene rok pred al-Awlakiho smrťou sa vodca vyjadril, že vojna medzi moslimami a Západom sa bude stupňovať. "Nemôžete sa spoľahnúť na posolstvo solidarity od občianskeho združenia alebo politickej strany, alebo slová podpory, ktoré počujete od svojho suseda či milého spolupracovníka," citoval ho denník New York Times. Veta, na ktorú však džihádisti kladú najväčší dôraz, znie: "Západ sa nakoniec obráti proti svojim moslimským obyvateľom."

Anwar al-Awlaki
Zobraziť galériu (3)
Anwar al-Awlaki  (Zdroj: SITA)

Trumpovo piatkové nariadenie na 90 dní zamedzilo vstup do USA občanom Iraku, Iránu, Sudánu, Somálska, Líbye a Jemenu, do odvolania obyvateľom Sýrie a na 120 dní prerušilo prijímanie utečencov. Okamžite po zverejní prišli búrlivé reakcie zo Spojených štátov, ako aj celosvetové odsúdenie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že boj proti terorizmu neospravedlňuje zákaz vstupu utečencom, alebo ľuďom z prevažne moslimským krajín do Ameriky.

Džihádisti však Trumpov krok využívajú ako dôvod na oslavu a dokonca hovoria o "požehnanom zákaze", pretože prispeje k zvýšeniu počtu regrútov. Podľa iných užívateľov sociálnych sietí to dokazuje, že Západ nenávidí moslimov, ako to opakovane tvrdil al-Awlaki, ktorého zabili v Jemene v roku 2011. Tento kazateľ v niekoľkých videách obhajoval džihád - svätú vojnu s tým, že moslimovia čelia útokom a je ich povinnosťou skoncovať s nevercami.

Anwar al-Awlaki
Zobraziť galériu (3)
Anwar al-Awlaki  (Zdroj: SITA)

Avšak Dr. Rodger Shanahan, výskumný pracovník z Lowy Institute, podľa portálu news.com.au uviedol, že tieto príspevky treba brať s rezervou. Propagandisti využijú čokoľvek na podporu svojej myšlienky, že sú vo vojne so Západom a že ich vlastná vláda nenávidí. Neverí, že by zákaz nahrával radikálom z Daeš, ktorí sú na ústupe, alebo Al-Kájde, ktorá je príliš zaneprázdnená bojom s Daeš.

Shanahan povedal, že džihádisti už dlho tvrdia, že Západ nenávidí moslimov, a teda nejde o nič nové. Preto pochybuje, že bude mať toto nariadenie zamýšľaný propagandistický účinok. Na druhej strane medzinárodná Organizácia moslimskej spolupráce vydala vyhlásenie, v ktorom zákaz odsúdila a vyzvala USA, aby ho ešte prehodnotili. Taktiež varovala, že takéto rozhodnutie "poskytne iba ďalšiu vodu na mlyn advokátom násilia a terorizmu v kritickej dobe".

Viac o téme: Donald TrumpAnwar al-Awlaki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu