Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Česku bojujú proti vtáčej chrípke: Začala hromadná likvidácia nakazených zvierat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - V českej obci Lázne Toušeň neďaleko Prahy sa dnes začala likvidácia približne tisícky vtákov, u ktorých sa potvrdila nákaza vtáčou chrípkou. Zabité vtáky, vrátane husí, kačíc, pávov, papagájov, pštrosov a holubov, odvezie kafilérna spoločnosť, povedal riaditeľ stredočeskej veterinárnej správy Otto Vraný.

Výskyt nebezpečného vírusu typu H5N8, ktorý ale nie je prenosný na človeka, sa v chove v obci Lázne Toušeň v Stredočeskom kraji potvrdil v nedeľu v prípade uhynutých husí. Ďalšie štyri ohniská vtáčej chrípky sa nachádzajú v Juhomoravskom kraji. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

O likvidácii chovu v ohnisku nákazy rozhodla krajská veterinárna správa, uviedol starosta mestečka Lázne Toušeň Luboš Valehrach. Utratených má byť podľa neho asi tisíc vtákov. Na likvidácii zvierat a dekontaminácii osôb a techniky sa budú podieľať hasiči. "Zdroj nákazy zatiaľ nie je známy, pravdepodobne ide o voľne žijúceho vtáka," povedal Valehrach, ktorého citoval server Novinky.cz.

"Pri víruse typu H5N8 sa síce nepreukázal prenos na človeka," uviedol šéf hasičov Stredočeského kraja Miloslav Svatoš. Upozornil však, že ľudia pohybujúci sa v ohnisku nákazy si musia chráni oči a dýchacie cesty, nosiť špeciálny odev, gumené rukavice či topánky, aby tak minimalizovali riziko nákazy. Po odchode z tejto zóny musia prejsť dekontamináciou.

Viac o téme: Vtáčia chrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu