Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Masaker na floridskom letisku, mladík začal páliť do ľudí: Šokujúca pravda o jeho minulosti!

Na letisku na Floride sa strieľalo. Zobraziť galériu (10)
Na letisku na Floride sa strieľalo. (Zdroj: SITA/AP)

MIAMI - Streľba na medzinárodnom letisku v meste Fort Lauderdale na Floride si v piatok vyžiadala päť obetí. Uviedla to s odvolaním sa na miestne úrady televízia CNN. Polícia zadržala podozrivého, jeho identita je známa. Podľa polície do miestnej nemocnice previezli osem zranených.

Cestujúci v panike vybiehali z budov na okolité plochy a z bezpečnostných dôvodov boli pozastavené všetky odlety a prílety.Medzinárodné letisko Fort Lauderdale-Hollywood, ktoré leží asi 30 kilometrov od Miami, na svojich twitterových stránkach popoludní miestneho času (cca 19.00 SEČ) informovalo, že "na termináli 2 došlo k incidentu pri výdaji batožiny".

Ľudia utekali pred útočníkom.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Muža strieľajúceho identifikovali ako 26-ročného bývalého vojaka Estebana Santiaga, ktorý priletel z miesta jeho terajšieho bydliska v aljašskom Anchorage. Rodina strelca uviedla, že pre dlhodobé duševné problémy sa podroboval psychoterapii.

Podľa zahraničných médií mal byť strelcom tento 26-ročný mladík.
Zobraziť galériu (10)
Podľa zahraničných médií mal byť strelcom tento 26-ročný mladík.  (Zdroj: Twitter)

V minulosti slúžil v Iraku a pred niekoľkými mesiacmi povedal FBI, že počuje hlasy, aby sa pridal k teroristickému Islamskému štátu (IS). Jeho duševné zdravie skúmali lekári v nemocnici, uviedol web televízie CNN.

Santiago v roku 2007 vstúpil do armádnych záloh v Portoriku. V apríli 2010 odišiel na desať mesiacov do Iraku. Neskôr pôsobil ako rezerva na Aljaške, kde ho ale zo služby prepustili pre neuspokojivý výkon.

V najväčšom meste Aljašky Anchorage navštívil Santiago pred niekoľkými mesiacmi kanceláriu FBI. Tu vypovedal, že v hlave počuje hlasy, vrátane tých, ktoré mu hovoria, aby sa pripojil k IS. Jeho duševné zdravie následne skúmali lekári v nemocnici, oznámili CNN úradníci orgánov presadzovania práva.

Masaker na floridskom letisku,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Twitter)

 

Okresný predstaviteľ Chip LaMarca informoval, že strelec po prílete z Kanady nabil svoju zbraň na letiskových toaletách po tom, ako ju vybral z práve vyzdvihnutej batožiny. Prepravovať lietadlom zbrane a muníciu je v USA legálne, pokiaľ sa nachádzajú riadne zaistené v tzv. zapísanej batožine.

Strelca podľa výpovede jedného zo svedkov zatkli priamo na letisku, keď po vystrieľaní nábojov odhodil zbraň a ľahol si na zem s roztiahnutými rukami a nohami. Podľa pôvodných informácií priletel na Floridu z Kanady, čo kanadské veľvyslanectvo v USA neskôr poprelo. Zbraň vytiahol krátko po prílete z prevzatej batožiny.

Masaker na floridskom letisku,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeden zo svedkov povedal televízii MSNBC, že strelec bol "štíhly muž" oblečený v tričku Hviezdnych vojen. Vyzeral na dvadsiatnika, nič nepovedal a polícia ho postrelila, keď sa pokúšal znova nabiť, citovala BBC svedka Johna Schlichera. Dodal, že jeho svokra poskytla prvú pomoc niekomu, kto mal strelné poranenie hlavy.

Masaker na floridskom letisku,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Náčelník polície na medzinárodnom letisku v Anchorage potvrdil, že uvedený muž vo štvrtok večer miestneho času odletel z tamojšieho terminálu a jediným kusom tzv. zapísanej batožiny bola v jeho prípade strelná zbraň. Do floridského Fort Lauderdale letel cez Minneapolis-St. Paul.

Podľa náčelníka Jesseho Davisa cestoval Santiago sám a svojím konaním nevzbudzoval žiadne podozrenie. Orgány na letisku v Anchorage sa teraz snažia zmapovať jeho pohyb pomocou záznamov z bezpečnostných kamier. Podľa Davisa nie je nezvyčajné, keď ľudia cestujú z Aljašky so zbraňou, keďže ide o štát, kde je rozšírené poľovníctvo.

Na mieste bol aj bývalý hovorca Bieleho domu Ari Fleischer, ktorý na svojom twitteri napísal, že na letisku sa strieľalo a "všetci utekali preč".

Asi hodinu a pol po streľbe vznikla na letisku panika a policajti aj cestujúci začali utekať z miesta preč a schovávali sa za stojace autá. Podľa svedka, ktorého citovala agentúra Reuters, kričal jeden z policajtov "Kryte sa, kryte sa!". Médiá potom začali špekulovať, že na letisku bol ešte druhý strelec. To ale neskôr polícia vylúčila. Zábery na letisko z výšky ukázali, že na ploche letiska pred terminálom stoja vonku veľké skupiny ľudí.

Masaker na floridskom letisku,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Federálne orgány dočasne zastavili všetky odlety a prílety smerujúce z a do Fort Lauderdale. Medzinárodné letisko v Miami oznámilo "sprísnenie bezpečnostných opatrení".

Masaker na floridskom letisku,
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Novozvolený americký prezident Donald Trump na Twitteri uviedol, že "sleduje strašnú situáciu na Floride" a hovoril s guvernérom štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu