Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové podrobnosti o masakre v Istanbule: Bola to neľudská zúrivosť, vrah stále uniká

Binali Yildirim
Binali Yildirim (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Binali Yildirim poprel správy, podľa ktorých bol útočník v istanbulskom nočnom klube oblečený v kostýme Santa Clausa. Tieto správy sú falošné, povedal dnes v Istanbule po návšteve zranených v nemocnici.

"Vieme o ozbrojenom teroristovi," povedal. Turecké orgány pracujú nepretržite na odhalení totožnosti útočníka, po ktorom prebieha rozsiahle pátranie, pokračoval. Podľa jeho slov útočník mohol nechať strelnú zbraň v klube a ujsť „využívajúc chaos", ktorý tam vznikol. 

"Teror nás nesmie zastrašiť, nesmie zničiť naše bratské vzťahy, našu blízkosť alebo našu jednotu," dodal. Minister zdravotníctva Recep Akdag povedal, že štyria z približne 60 zranených sú „v kritickom stave" a že aj medzi zranenými je niekoľko cudzincov.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu medzičasom znížil na 15 počet cudzincov zabitých v prvých minútach dnešného dňa po silvestrovskej polnoci. Povedal tiež, že doteraz bolo identifikovaných päť tureckých obetí, pričom traja či štyria z nich pracovali ako zamestnanci uvedeného klubu.

"Bola to  masakra, naozaj neľudská zúrivosť," citovala ho tlačová agentúra DPA. Podľa ministra predpokladajú, že útočník opustil klub v "inom oblečení" než v akom doň prišiel. Minister tiež vyjadril domnienku, že útočník bol sám, bez pomocníkov.

Medzi 39 zabitými pri útoku sú piati občania Saudskej Arábie a najmenej 10 ich bolo zranených, informoval dnes saudský konzulát v Istanbule. Indická ministerka zahraničných vecí Sušma Svarádžová potvrdila, že medzi obeťami sú dvaja občania Indie a izraelské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zabitá bola 18-ročná Izraelčanka. Dve obete pochádzali z Tunisu a ďalšie podľa tureckých médií z Maroka, Libanonu a Líbye. 

Súkromná tlačová agentúra Dogan uvádza, že medzi obeťami sú dvaja Indovia, dvaja Tunisania a po jednej obeti z Kanady, Sýrie, Izraela, Libanonu a Belgicka. Ďalej medzi  nimi sú najmenej siedmi občania Saudskej Arábie a štyria Iračania. Turecko to  zatiaľ nepotvrdilo.

Viac o téme: IstanbulBinali Yildirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu