Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Poľsku vyniesli tresty v afére odpočúvania politikov: Odsúdili hlavných vinníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VARŠAVA - Tresty v afére odpočúvania, ktorá otriasla pred časom nielen poľskými podnikateľmi, ale aj tamojšou politickou scénou, vyniesol dnes Obvodný súd vo Varšave.

Hlavného obžalovaného Mareka Falentu poslal na 2,5 roka za mreže, aj keď prokuratúra žiadala preňho iba 1,5 roka odňatia slobody podmienečne a finančný trest 540.000 zlotých. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24. Čašníka Konrada Lassotu súd uznal takisto za vinného a odsúdil ho na desať mesiacov väzenia podmienečne a pokutu podobne ako Falentovho spolupracovníka Krzysztofa Rybku. Ďalší čašník, Lukasz N., vyviazol iba s nariadením uhradiť 50.000 zlotých na verejné účely. Proti verdiktom je možné odvolanie na vyššiu súdnu inštanciu.

Ako odznelo v súdnej sieni, prvotným motívom páchateľov bola snaha obohatiť sa - odpočúvanie v reštauráciách začali u podnikateľov, keď však zistili, že tieto podniky nezriedka navštevujú aj politici, rozšírili nahrávanie rozhovorov aj na nich. Pri vyšetrovaní kauzy, ktorá si vyžiadala viacero "obetí" na poľskej politickej scéne, pomohol orgánom čašník Lukasz N., ktorý sa k trestnej činnosti priznal a uviedol, že za úplatu od Falentu nahrával rozhovory hostí. Jeho výpoveď v princípe potvrdil nielen Konrad Lassota, ale bola potvrdená aj inými poznatkami vyšetrovateľov.

Falenta síce argumentoval, že konal vo vyššom, štátnom záujme, avšak podľa súdu využíval svoje kontakty v tajných službách iba účelovo, a to pre prípad eventuálnych problémov a nutnej pomoci. Ani tento hlavný obžalovaný, ani jeho spolupracovník sa k vine nepriznali: Falenta sa dokonca označil za obetného baránka v tejto kauze, ktorá svojho času vyvolala značnú pozornosť v samotnom Poľsku i za jeho hranicami.

Viac o téme: OdpočúvaniePoľskoVaršava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu