Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Porušuje Rakúsko neutralitu? Odpočúvacie zariadenie USA z čias studenej vojny priamo pri Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal)

VIEDEŇ - Rozhľadňa na kopci Königswarte, ktorý sa nachádza pri Hainburgu, pár kilometrov od hranice so Slovenskom, je vyhľadávaným turistickým miestom. Z 22,7 metra vysokej drevenej veže, postavenej na najvýchodnejšej hore Rakúska, je úchvatný výhľad, ktorý siaha ďaleko za bývalú železnú oponu. Priamo vedľa nej sa však nachádza aj zariadenie so satelitmi, ktoré malo slúžiť Američanom na odpočúvanie nepriateľa a dodnes ho údajne americká Agentúra pre národnú bezpečnosť (NSA) využíva na svoje ciele.

Monitorovacia stanica s anténami rôznych veľkostí podľa internetového portálu rakúskeho denníka Der Standard svedčí o nedbalom zaobchádzaní krajiny s jej neutralitou. Zariadenie bolo postavené v 50-tych rokov a jeho financovanie neskôr prevzali Spojené štáty. Dôkazom sú dokumenty z roku 1960. Z niekoľkých armádnych odpočúvacích staníc v Rakúsku je pravdepodobne najlepšie a najmodernejšie vybavená. Z dokladov, ktoré ukoristil a publikoval bývalý zamestnanec NSA Edward Snowden, vyplýva že práve toto môže byť dôvod, prečo je Rakúsko pre NSA partner stupňa B, čo je klasifikácia, ktorá sa dostáva iba krajinám NATO.

Počas studenej vojny sa z Königswarte odpočúvala telefónna a rádiová komunikácia v krajinách východného bloku a na Balkáne. Išlo o dôležité informácie pre Spojené štáty, ktoré by im mohli poslúžiť v prípade ozbrojeného konfliktu. Pre Rakúsko mali získané poznatky obmedzenú hodnotu, pretože armáda ich nevedela dešifrovať, a tak ich tamojšie pracovisko vojenskej spravodajskej služby HNaA pravidelne posielalo americkým tajným službám.

Königswarte bolo počas studenej vojny predsunutou základňu Američanov

V nadväznosti na odhalenie Edwarda Snowdena sa systém monitorovania dostal niekoľkokrát na titulku novín. V reakcii na tieto správy Michael Bauer, hovorca rakúskeho ministerstva obrany, tlači povedal: "Königswarte bolo počas studenej vojny predsunutou základňou Američanov. Zariadenie finančne podporovali..." Der Standard pripomína, že zákon o neutralite hovorí, že Rakúsko "nepovoľuje zriadenie cudzích vojenských základní na svojom území".

Medzitým sa však našli nové úlohy, na ktoré môže byť stanica, obnovená v roku 2001, po útokoch na Svetové obchodné centrum, využívaná. Údajne sa zameriava na komunikačné satelity a potrebné technické vybavenie jej poskytli Američania. Rakúske ozbrojené sily na tieto otázky síce nechcú odpovedať, ale ide o zvyčajnú prax NSA, že poskytuje hardvér a softvér priateľským krajinám na oplátku za to, že bude môcť využívať získané dáta.

Novinár ORF Erich Möchel pred dvomi rokmi uviedol, že odpočúvanie sa zameriava predovšetkým na civilné družice, pričom v centre záujmu sú dátové služby alebo internetové pripojenie cez satelit.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu