Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nečakaný krok sýrskej vlády: Pozastavila odsun z Aleppa, viní za to povstalcov

Sýrska vláda pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z východu mesta Aleppo
Sýrska vláda pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z východu mesta Aleppo (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Sýrska vláda pozastavila evakuáciu civilistov a povstalcov z enklávy na východe mesta Aleppo a obvinila protivládnych rebelov z porušenia podmienok dohody o prímerí. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa evakuácia obnoví.

Sýrska štátna televízia informovala, že evakuácia bola pozastavená po tom, ako povstalci ostreľovali konvoj na jednom z výjazdov z enklávy. Podľa televízie sa povstalci pokúšali zobrať so sebou aj zajatcov, ktorých sa zmocnili a zadržiavali na svojom území. K streľbe došlo krátko predtým, ako sa kolóna autobusov mala vydať na cestu.

Libanonská televízia al-Manár, napojená na šiitské hnutie Hizballáh bojujúce v Sýrii na strane vlády, uviedla, že sýrska armáda zastavila procedúru evakuácie, pretože povstalci porušili prímerie. Spresnila, že terčom ostreľovania sa stali autobusy zaparkované pri priechode Ramúsa.

Pozastavenie odsunu potvrdilo dnes aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré bezprostredne nepoznalo dôvod tohto rozhodnutia. Časovo sa však zhodovalo s niekoľkými výbuchmi, ktoré bolo počuť z oblasti, kde evakuovaní nastupovali do autobusov.

Podľa ruskej agentúry TASS za uplynulých 24 hodín z východu Aleppa odviezli 6462 ľudí vrátane viac ako 3000 povstalcov a 301 zranených. Sýrske vojenské zdroje však uvádzajú, že doterajší celkový počet evakuovaných je 8079 osôb, pričom medzi nimi je aj 3475 povstalcov. Podľa OSN na východe Aleppa uviazlo asi 50.000 ľudí. Vládne jednotky začali s blokádou enkláv ovládaných ozbrojenou opozíciou v júli tohto roku. Už v tom čase sa objavovali správy o nedostatku potravín a liekov a zdravotnej starostlivosti v tejto oblasti.

Viac o téme: EvakuáciaSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu