Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania urýchlene presunú vojsko do Európy: Ich cieľ je jasný - odstrašiť Rusko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Spojené štáty sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie svojich vojakov v Poľsku, pobaltských krajinách a Rumunsku, ktoré má posilniť bezpečnosť východného okraja Severoatlantickej aliancie. Po rokovaní s veliteľom amerických pozemných síl v Európe generálporučíkom Benom Hodgesom v západopoľskom meste Žagaň to dnes oznámil poľský minister obrany Antoni Macierewicz.

Minister povedal, že bojový tím obrnenej brigády z Fort Carsonu v Colorade tam dorazí začiatkom januára a ďalšie americké sily, prápor, budú 1. apríla umiestnené v meste Orzysz na severovýchode Poľska.

Hodges informoval, že vojaci sa vylodia 6. januára v nemeckom prístave Bremerhaven a okamžite sa presunú do Poľska, Pobaltia a Rumunska. Ich presun bude zorganizovaný ako test "rýchlosti presunu vojenskej sily z prístavu na bojisko".

Obrnená brigáda sa podľa jeho slov už presúva zo základne v americkom Colorade a naloďuje sa. Pôvodne očakávali americké posily vo východnej Európe v polovici alebo koncom januára. "Som veľmi rád, že americká strana rozhodla o skoršom rozmiestnení," uviedol dnes poľský minister obrany. Nepovedal, či urýchlenie presunu vojakov súvisí s inauguráciou novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa 20. januára 2017. Trump totiž naznačil, že by chcel, aby sa Európa pri svojej obrane menej spoliehala na USA.

Na júlovom summite vo Varšave prijali členské krajiny NATO separátne rozhodnutie: schválili umiestnenie štyroch mnohonárodnostných plukov v Poľsku a pobaltských krajinách s cieľom odstrašiť Rusko. Mnohonárodnostný pluk v Litve povedie Nemecko, v Poľsku Spojené štáty, v Estónsku Británia a v Lotyšsku Kanada.

Viac o téme: USAPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu