Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trump plánuje vymenovať do funkcie veľvyslanca USA v Izraeli jeho poradcu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Nastávajúci americký prezident Donald Trump plánuje do funkcie veľvyslanca Spojených štátov v Izraeli vymenovať advokáta Davida Friedmana.

Konkurzný právnik Friedman bol Trumpovým dlhoročným spolupracovníkom. Počas miliardárovej predvolebnej kampane mu potom robil poradcu pre otázky izraelsko-amerických vzťahov. "(Friedman) Je dlhoročným priateľom a mojím dôveryhodným poradcom. Jeho silný vzťah k Izraelu bude základom jeho diplomatickej misie," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré pri príležitosti zverejnenia tejto informácie publikoval Trumpov tím.

Päťdesiatsedemročný Friedman na toto oznámenie zareagoval slovami, že sa teší na prácu "na americkom veľvyslanectve vo večnej metropole Izraela, Jeruzaleme". Trump sa počas svojej predvolebnej kampane zaviazal po vyše 68 rokoch presunúť americké veľvyslanectvo v Izraeli z jeho súčasného umiestnenia v Tel Avive do Jeruzalema. Ide o krok, ktorý americkí republikáni navrhovali už niekoľko desaťročí. USA Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela neuznávajú, napísala agentúra AP. Friedman tiež pri tejto príležitosti prisľúbil, že bude pracovať "neúnavne na posilnení nerozbitného puta medzi našimi dvoma krajinami".

Viac o téme: Donald TrumpDavid Friedman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu