Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Spoveď preživšieho: Takto vyzerali chvíle hrôzy pred zrútením lietadla s brazílskymi futbalistami

Trosky zrúteného lietadla Zobraziť galériu (5)
Trosky zrúteného lietadla (Zdroj: SITA/AP)

LA PAZ - Kapitán bolívijského lietadla, ktoré sa predminulý týždeň zrútilo s brazílskym futbalovým tímom na palube, podľa jedného z preživších nevaroval cestujúcich pred nadchádzajúcou haváriou. Brazílsky novinár cestujúci s tímom médiám povedal, že pasažieri neboli ani vyzvaní, aby si zapli bezpečnostné pásy. Pri tragédii zahynulo 71 ľudí, šesť ich pád prežilo.

Nové INFO o zrútenom lietadle s brazílskymi futbalistami: Pilot bol vo väzbe, dispečerka ušla

"Nikto nám nepovedal, aby sme si zapli pásy. Kedykoľvek sme sa pýtali, kedy pristaneme, povedali nám, že do desiatich minút," povedal štyridsaťtriročný žurnalista Rafael Henzel brazílskej televízii. "Nepovedali nám, čo bude nasledovať. Pokračovali sme v lete bez najmenšej potuchy, čo sa stane... Potom zhasli svetlá a stíchli motory," popisoval muž, ktorý je stále v nemocnici v kolumbijskom meste Rionegro.

Rafael Henzel
Zobraziť galériu (5)
Rafael Henzel  (Zdroj: Twitter/Rafael Henzel)

V tej chvíli sa podľa neho začali ľudia vracať na miesta a pripútavať sa, stále však netušili, čo sa deje. Krátko nato prišiel náraz. Henzel, ktorý sedel v predposlednom rade, si pri ňom zlomil sedem rebier, ale zostal pri vedomí a záchranárov vraj k sebe privolal krikom, keď pátrali v troskách stroja.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že haváriu spôsobil nedostatok paliva, pretože stroj nemal potrebnú rezervu a pilot v poslednom rozhovore s dispečerom povedal, že palivo dochádza.

Kapitán lietadla
Zobraziť galériu (5)
Kapitán lietadla  (Zdroj: FB)

Polícia zadržala riaditeľa a dvoch zamestnancov bolívijskej leteckej spoločnosti Lamia, ktorá podľa médií lietala s palivom na hranici doletu opakovane. Letová dispečerka, ktorá na nedostatok paliva posádku upozornila, avšak vo štarte nezabránila, utiekla do Brazílie. Bolívijská vláda potom vyzvala susednú krajinu na jej vyhostenie.

Spoveď preživšieho: Takto vyzerali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na palube stroja, ktorý sa 28. novembra krátko pred pristátím zrútil pri lete z bolívijského Santa Cruz do kolumbijského Medellínu, boli hráči brazílskeho tímu Chapecoense, ktorí leteli na finále Juhoamerického pohára, ich sprievodný tím a novinári. Popri Henzelovi prežili aj traja futbalisti, z ktorých dvaja by sa v najbližších dňoch mali spolu s novinárom vrátiť do Brazílie. Tretí zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na žive zostali aj dvaja členovia bolívijskej posádky, ktorí sa už vrátili domov.

Spoveď preživšieho: Takto vyzerali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu