Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dráma letu z USA: VIDEO Slovák Ján prehovoril o minútach hrôzy, teroristický poplach na palube

Lietadlo Lufthansy Zobraziť galériu (5)
Lietadlo Lufthansy (Zdroj: Repro foto Reuters, Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Zážitok, aký by nechcel zažiť nikto v živote. 530 pasažierov bolo niekoľko tisíc metrov vo vzduchu v lietadle, keď zrazu pilot náhle zmenil smer letu. Medzin nimi bol aj Slovák Ján. Keď sa pasažieri vrátane Jána dozvedeli, že niekto nahlásil v lietadle bombu, začali sa báť o život. Topkám sa podarilo získať svedectvo Slováka, ktorý sa nachádzal priamo v inkriminovanom lietadle.

Vaše tipy

Lietadlo nemeckých aerolínií Lufthansa smerujúce z USA do Európy muselo v pondelok neplánovane pristáť v New Yorku. Neznámy anonym nahlásil v lietadle bombu. V lietadle sedel aj Slovák Ján, ktorý sa rozhodol pre Topky prehovoriť o desivom zážitku.

Palubná obrazovka v lietadle
Zobraziť galériu (5)
Palubná obrazovka v lietadle  (Zdroj: Repro foto Reuters, Tip čitateľa)

Keď sa zhruba po dvoch až troch hodinách vo vzduchu pasažieri dozvedeli, čo sa deje, znervózneli. "Áno, bola tma. Bolo to rýchle," zareagoval pre Topky Slovák Ján, ktorý bol na palube lietadla. Prezradil, že lietadlo po tom, ako dostalo upozornenie, okamžite nabralo smer pevnina. V čase hlásenia boli asi 400 kilometrov od New Yorku. "Príliš sme nemohli fotiť, ale organizácia bola dobrá," tvrdí s tým, že rýchlo vyšli z lietadla a nastúpili do autobusu.

Dráma letu z USA:
Zobraziť galériu (5)

VIDEO z letiska v New Yorku

Airbus A380 (let 441) vzlietol z texaského Houstonu s 530 cestujúcimi a členmi posádky a smeroval do nemeckého Frankfurtu. Na údajnú bombu na palube upozornil anonym, ktorý zavolal do ústredia Lufthansy v Kolíne nad Rýnom. Neskôr sa ukázalo, že hrozba bola falošná.

Lietadlo na letisku v New Yorku prehľadávali policajti
Zobraziť galériu (5)
Lietadlo na letisku v New Yorku prehľadávali policajti  (Zdroj: Repro foto Reuters, Tip čitateľa)

Z lietadla rovno do autobusu

Do lietadla postupne prichádzali policajti so psovodmi. Keď vyšli z lietadla, "potom šup do autobusu," prezradil nám Ján s tým, že pasažieri postupovali disciplinovane. Podľa Slováka boli ľudia kľudní, nepanikárili. "Ľudia boli v pohode, ako keby sa nič nestalo," dodal.

Boeing Lufthansy
Zobraziť galériu (5)
Boeing Lufthansy  (Zdroj: SITA/AP)

Pilot dostal následne pokyn, aby prerušil let a pristál na newyorskom letisku J.F. Kennedyho. Lietadlo odstavili v odľahlej časti letiska, evakuovali ho a dôkladne prehľadali. Nič podozrivého sa však na palube nenašlo. Newyorské medzinárodné letisko napriek incidentu fungovalo v bežnom režime.

Lufthansa bomba

Viac o téme: BombaFrankfurtLufthansaSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu