Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O vydanie hackera v Česku súperia dve superveľmoci: O Nikulina žiada USA aj Rusko

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

PRAHA - České ministerstvo spravodlivosti v stredu oznámilo, že okrem Spojených štátov už aj Rusko žiada o vydanie Rusa Jevgenija Nikulina, ktorý čelí v USA obvineniam z hakerských útokov a krádeže informácií z počítačov spoločností LinkedIn, Dropbox a ďalších firiem sídliacich v oblasti kalifornského mesta San Francisco. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

České ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Rusko žiada vydať Moskovčana Nikulina pre krádež údajov z internetu z roku 2009. Ruskí predstavitelia predtým tvrdili, že pracujú na tom, aby zabránili vydaniu Nikulina do Spojených štátov.

Nikulina zatkli v hoteli v Prahe 5. októbra, keď naňho Interpol vydal medzinárodný zatykač. Česká polícia spolupracovala na prípade s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Nikulin sa pri zásahu psychicky zrútil a museli ho ošetriť v nemocnici. Ministerstvo tiež oznámilo, že 29-ročný Rus zostane za mrežami až do pojednávania o jeho extradícii na pražskom súde. Termín tohto pojednávania ešte nebol stanovený.

Viac o téme: HackerRuskoUSAJevgenij Nikulin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu