Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Japonsko pretrpí ruské raketové systémy: Dosah na Putinovu návštevu to mať nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Umiestnenie ruských raketových systémov na dva z Kurilských ostrovov nebude mať následky pre rokovací proces medzi Tokiom a Moskvou ani prípravy na návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Japonsku, vyhlásil dnes hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

"Myslím si, že to nebude mať žiadny dosah," zdôraznil Suga ohľadom správ o rozmiestnení protilodných raketových systémov na ostrovoch Iturup a Kunašir. Japonská vláda bude podľa neho konať v súlade s dostupnými informáciami. Tokio pozorne sleduje prítomnosť ruských ozbrojených síl v južnej časti súostrovia.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že rozmiestnenie systémov je dobre podložené a nemalo by poškodiť rozhovory Ruska s Japonskom vrátane tých o podpise mierovej dohody. Moskva a Tokio totiž s prestávkami vedú dialóg ohľadom mierovej dohody vychádzajúcej z výsledkov druhej svetovej vojny. Kameňom úrazu je suverenita nad južnou časťou Kuríl. Bývalý Sovietsky zväz sa po vojne zmocnil celého súostrovia. Japonsko si však stále nárokuje ostrovy Iturup, Kunašir a Šikotan, ako aj pásmo neobývaných ostrovov Habomai.

Sovietsky zväz a Japonsko v roku 1956 podpísali spoločné vyhlásenie o ukončení vojnového stavu medzi krajinami a nastolili vzájomné diplomatické a iné vzťahy. Otázka Kurilských ostrovov však zostala nedoriešená. V danom vyhlásení Moskva ako priateľské gesto uviedla, že bude zvažovať odovzdanie ostrovov Šikotan a Habomai.

Viac o téme: JaponskoVladimir PutinRaketový systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu