Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Erdogan si nedával servítku pred ústa: Západ podľa neho podporuje kurdských povstalcov aj Daeš

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil dnes Západ z toho, že pomáha jeho odporcom šíriť chaos v islamskom svete a vyzval na jednotu moslimských štátov pri obrane voči nepriateľom. Erdogan to vyhlásil v Pakistane, kde je na štátnej návšteve, informuje agentúra DPA. Turecký prezident počas prejavu v pakistanskom parlamente ďalej vyhlásil, že Západ podporuje tureckého duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA, kurdských povstalcov, ako aj extrémistickú skupinu Daeš.

"Západ teraz stojí po boku Dáišu. Vidíme, že zbrane v ich rukách sú západného pôvodu. Treba sa mať na pozore, pretože toto je namierené proti islamskému svetu. Musíme sa im postaviť spoločne," povedal Erdogan vo svojom polhodinovom prejave, použijúc na označenie fundamentalistickej skupiny jej alternatívny názov.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf uviedol, že jeho krajina stojí popri "charizmatickom" Erdoganovi v jeho úsilí viesť Turecko smerom k hospodárskemu rozvoju a politickej stabilite. "Podporujeme nášho brata pri posilňovaní tureckej demokracie," vyhlásil Šaríf s odkazom na Erdoganove opatrenia po neúspešnom pokuse o vojenský puč.

Erdogan pricestoval do pakistanského hlavného mesta Islamabad v stredu na dvojdňovú štátnu návštevu. Na tlačovej konferencii opäť zdôraznil, že za neúspešným júlovým pokusom o prevrat stála Gülenova "teroristická organizácia". Šaríf a Erdogan uviedli, že do konca roku 2017 podpíšu bilaterálnu dohodu o slobodnom obchode.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu