Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Francúzi si pripomenuli obete útoku v Nice: Okolnosti však ostávajú nejasné

Celý svet si pripomína obete útoku v Nice v lete tohto roku. Zobraziť galériu (4)
Celý svet si pripomína obete útoku v Nice v lete tohto roku. (Zdroj: SITA)

NICE - Francúzsko si dnes na pahorku Colline du Chateau v Nice pripomenulo obete teroristického útoku, ktorý spáchal islamista mraziarenským kamiónom na miestnej promenáde 14. júla 2016 večer. Na spomienkovej slávnosti nechýbal prezident krajiny Francois Hollande, ani okolo 800 príbuzných obetí a zranených útoku.

Okolnosti útoku nie sú ani tri mesiace po ňom úplne objasnené, konštatovala dnes tlačová agentúra DPA. Najskôr sa hovorilo o mimoriadne rýchlej radikalizácii 31-ročného muža tuniského pôvodu Mohameda Lahouaieja Bouhlela, neskôr však vyšli najavo fakty, naznačujúce, že útok zvažoval už dlhší čas. Navyše mal podľa vyšetrovateľov pomocníkov, avšak nevedno, koľko podozriví zo spoluúčasti skutočne vedeli.

Francois Hollande
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Krátko pred činom sa páchateľ nepopierateľne zaujímal o džihádistov, avšak indície z jeho mobilného telefónu naznačujú, že fotografoval masy na promenáde alebo si prečítal článok o mužovi, ktorý zámerne narazil motorovým vozidlom do terasy reštaurácie.

Francúzi si pripomenuli obete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Šesť možných komplicov útočníka je stále vo vyšetrovacej väzbe. Sčasti mu pomáhali pri zaobstarávaní pištole, sčasti boli v dňoch pred útokom v jeho spoločnosti v kamióne. Ostáva otázkou, prečo ich útočník fotografiami vlastne ponúkol do hľadáčika kriminalistov.

Francúzi si pripomenuli obete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viacerí z nich sa - podľa informácií periodika Le Monde s odvolaním sa na vyšetrovateľov - vyjadrili, že ich zatiahol do kauzy úmyselne. Aj keď Islamský štát (IS) označil v dňoch po útoku Bouhlela za svojho vojaka, doteraz niet dôkazov o priamom spojení útočníka s džihádistami.

Pozostalá po obetiach z Nice: Naša bolesť sa nedá vyjadriť slovami

Francúzsky prezident Francois Hollande bol dnes jedným z rečníkov na podujatí v juhofrancúzskom letovisku Nice, ktorým si Francúzsko pripomenulo obete teroristického útoku zo 14. júla, keď zradikalizovaný islamista na Anglickej promenáde nákladným autom usmrtil 86 ľudí.
"Mala to byť radosť a bolo to peklo," uviedol Hollande, ktorý vo svojom prejave osobitne hovoril o osude niektorých obetí. Pripomenul, že najstaršia z nich mala 92 rokov, najmladšia len dva roky. Dodal, že niektoré rodiny prišli pri útoku o svojich členov z troch generácií. "Obete nemali rovnaký pôvod, rovnakú farbu kože, ani rovnaké náboženstvo, ale spojilo ich nešťastie," dodal Hollande.

Pred zhromaždením vystúpila aj Cindy Pellegriniová, z ktorej rodiny v Nice zahynulo šesť členov. "Mali ste obdivovať nebo, nie ísť ta," vyhlásila. Francúzske médiá citovali z jej príhovoru, okrem iného aj pre to, že v ňom zdôrazňovala republikánske hodnoty: slobodu, rovnosť a bratstvo. 

V mene združenia pozostalých po obetiach v Nice Pellegriniová uviedla, že v onen večer sa "ľudia cítili byť slobodní a slobodne prišli spoločne sláviť sviatok svojej krajiny". Rovnosť podľa nej spočívala v tom, že v daný večer si "boli všetci rovní: kresťania, moslimovia, židia, všetky národnosti". Význam slova bratstvo sa podľa nej naplnil po útoku, keď zraneným pomáhali záchranári i úplne neznámi ľudia. "Naša bolesť sa nedá popísať," vyhlásila na záver.

 

Viac o téme: PamiatkaRozlúčkaFrancúzskoNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu