Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kaliňák na zasadnutí Rady EÚ: Pri riešení reformy azylového systému vyzýva k solidarite

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Náš cieľ pri riešení migračnej krízy je jasný, dá sa ale dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Minister vnútra SR Robert Kaliňák vysvetlil dnes po zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu týmito slovami termín flexibilná solidarita.

Kaliňák objasnil, že flexibilná solidarita zahŕňa návrhy na riešenie migračnej krízy, ktoré zazneli počas rokovaní Rady EÚ. Za ciele označil kontrolovanú migráciu a zlepšenie situácie v tretích štátoch, odkiaľ migranti prichádzajú. Minister zdôraznil, že "migranti sú ľudské bytosti, a nie čísla"

Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos dodal, že doteraz uzavreté dohody v migračnej oblasti platia a treba ich dodržať. Na druhej strane súhlasil so slovenským ministrom a vyjadril ochotu diskutovať o tom, ako stanovené ciele dosiahnuť.

Avramopulos vyhlásil, že hoci Európska komisia nechce, aby boli v rámci schengenského priestoru hraničné kontroly, napokon je na členských štátoch, či o predĺženie kontrol požiadajú. Komisia ich návrhy následne posúdi.

V otázke spôsobu reformovania európskeho azylového systému panuje medzi členskými štátmi EÚ všeobecná zhoda, kompromis je možný a niekoľko detailov bude treba zmeniť, skonštatoval Kaliňák.  V súvislosti s novou Európskou pohraničnou a pobrežnou strážou Kaliňák pripomenul, že na bulharské hranice Slovensko vyšle 50 vojakov a lietadlo, ktoré bude monitorovať hranicu Schengenu.

Ministri sa podľa očakávaní zhodli na systematických kontrolách občanov, ktorí prekračujú hranice EÚ a podporili systém ETIAS zameraný na návštevníkov EÚ zo štátov bez vízovej povinnosti. Odobrili aj intenzívnejšie využívanie informačných technológii na hraniciach, napríklad pri databáze odtlačkov prstov Euroduc, s cieľom zvýšiť bezpečnosť. Kaliňák označil za kľúčovú výmenu získaných informácii a apeloval na členské štáty a Európsky parlament, aby sa so schvaľovaním návrhov a ich implementáciou poponáhľali.

Viac o téme: Robert KaliňákLuxemburgEurópska úniaRada EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu