Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lajčák na konferencii v Amerike: Európu je treba priniesť bližšie k Európanom

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Európa je odhodlaná pokračovať v roku 2017 spoločne. Musí nájsť a nájde silu prekonať súčasné výzvy. Uviedol to dnes na úvod konferencie vo Washingtone minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

"Naším hlavným cieľom je teraz priniesť Európsku úniu bližšie k Európanom. Musíme obnoviť dôveru a ukázať, že Európska únia funguje, že robí život bežných ľudí bezpečnejším a lepším," uviedol Lajčák. Minister zdôraznil aj dôležitosť vzťahov medzi Spojenými štátmi a Európou. "Vždy je užitočné hovoriť o transatlantických vzťahoch. Teraz je to však dôležitejšie než kedykoľvek predtým. V Európe sa odohrali udalosti, a nie nutne pozitívne, ktoré ovplyvnia naše partnerstvo. Je preto dobré, že máme dnes možnosť o tom hovoriť," uviedol Lajčák.

Konferenciu s názvom "Silnejší so spojencami: Budúcnosť Európy po brexite" usporiadala organizácia Atlantická rada v spolupráci s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Okrem Lajčáka na nej majú vystúpiť aj ďalší významní rečníci, ako sú bývalý viceprezident Európskej investičnej banky Carlos Costa, bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen či veľvyslanec EÚ v USA David O'Sullivan. Na konferencii sa zúčastňujú aj zástupcovia veľvyslanectiev európskych krajín v USA, odborníci a výskumníci v oblasti medzinárodných vzťahov, študenti a novinári.

Minister Lajčák vystúpi na konferencii ešte raz, a to v sekcii prednášok na tému "Udrží sa Európska únia? Budúcnosť európskeho projektu po brexite". Medzi rečníkmi sa predstaví aj Rastislav Káčer, veľvyslanec Slovenska v Maďarsku a bývalý veľvyslanec Slovenska v USA. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa dočkal v úvode konferencie aj veľkej pochvaly. Predseda Atlantickej rady Frederick Kempe vo svojej úvodnej reči vyjadril ľútosť nad tým, že Lajčák obsadil druhé miesto pri voľbe budúceho generálneho tajomníka OSN, pričom poukázal na doterajšiu prácu ministra. Môže byť podľa neho hrdý nielen na to, čo dosiahol on sám, ale aj na to, kde dnes je Slovensko.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu