Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusi zadržali ukrajinského novinára: Je agentom tajnej služby, tvrdia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) dnes oznámila, že zadržala spravodajcu tlačovej agentúry Ukrinform, ktorý je podozrivý z práce pre ukrajinské tajné služby.

Ukrajinský novinár Roman Suščenko je podľa FSB dôstojníkom hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany a v Rusku mal za úlohu zhromažďovať informácie o ruských ozbrojených silách. Únik takýchto informácií o ruskej armáde a národnej garde "by ohrozil obranyschopnosť štátu".

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom v minulosti pôsobil aj ako spravodajca v Paríži. Podľa Ukrinformu bol Suščenko minulý týždeň v Moskve na súkromnej návšteve. O jeho zadržaní pre podozrenie zo špionáže informovali ruské úrady až v nedeľu. Prípad vyšetruje FSB ako podozrenie zo špionáže. Moskovský súd dnes schválil návrh, na základe ktorého bude Suščenko vo vyšetrovacej väzbe do 30. novembra. Podľa ruskej ľudskoprávnej aktivistky Zoje Svetovovej je Suščenko vo vyšetrovacom väzení (SIZO) Lefortovo, a to v úplnej izolácii.

Svetovová podľa Ukrinformu uviedla, že so Suščenkom v SIZO hovorila. Povedal jej, že ruskí vyšetrovatelia mu po zadržaní neumožnili spojiť sa s rodinou ani s veľvyslanectvom a že fyzicky ho nemučili, ale "vyvíjali naňho psychologický nátlak". Agentúra Ukrinform a manželka zadržaného požiadali o zastupovanie známeho ruského advokáta Marka Fejgina. Ukrinform sa okrem toho obrátil na novinársku verejnosť, ľudskoprávne organizácie a diplomatické úrady, aby sa postavili na obranu ukrajinského novinára a vyvinuli tlak na jeho oslobodenie.

Tlačová služba ukrajinského ministerstva zahraničných vecí dnes informovala, že o Suščenkom prípade sa dnes vo svojom prejave na pôde Európskeho parlamentu zmieni šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin.

Podľa Ukrajiny ide o falošné obvinenie

Ukrajinská vojenská rozviedka odmietla dnes tvrdenia Ruska, že v Moskve zadržaný ukrajinský novinár Roman Suščenko je dôstojníkom hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že Suščenko mal za úlohu zhromažďovať informácie o ruských ozbrojených silách. Únik takýchto informácií o ruskej armáde a národnej garde "by ohrozil obranyschopnosť štátu".

Tlačová služba hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany dnes v Kyjeve vydala vyhlásenie, v ktorom odmietla tvrdenia Ruska. "My túto informáciu nepotvrdzujeme. Považujeme ju za ďalšie falošné obvinenie," píše sa vo vyhlásení.

Ruská FSB prípad vyšetruje ako podozrenie zo špionáže. Moskovský súd dnes schválil návrh, na základe ktorého bude Suščenko vo vyšetrovacej väzbe do 30. novembra. Agentúra Ukrinform dnes informovala, že Suščenko je jej zamestnancom od roku 2002, pričom od roku 2010 pôsobí ako jej spravodajca v Paríži. Podľa Ukrinformu bol Suščenko minulý týždeň v Moskve na súkromnej návšteve. Jeho zadržanie v Moskve považuje vedenie agentúry za "naplánovanú provokáciu".

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu