Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kubánsky revolucionár Fidel Castro (90) sa po rokoch ukázal na verejnosti: Nespoznáte ho!

Li Keqiang s Fidelom Castrom. Zobraziť galériu (2)
Li Keqiang s Fidelom Castrom. (Zdroj: SITA/AP)

HAVANA - Bývalý vodca kubánskej revolúcie Fidel Castro si v nedeľu popoludní priateľsky potriasol rukou s čínskym premiérom. Na verejnosti sa opäť objavil po nedávnej oslave 90. narodenín napriek životu v ústraní. Na sebe mal ležérne športové oblečenie a s čínskym premiérom živo diskutoval.

Stretnutie sa odohralo v rámci oficiálnej návštevy čínskej delegácie. Čínsky premiér Li Keqiang sa s Castrom zhováral aj o medzinárodnej situácii a potrebe mieru vo svete, informovali zahraničné médiá. Kuba patrí medzi diplomatických spojencov Číny a obe strany veria, že stretnutie vyústi do ešte intenzívnejšej spolupráce.

Tajný život komunistického vodcu: Kým ľud trpel biedou, svoje milenky a rodinu zahŕňal luxusom

S Fidelom Castrom sa minulý týždeň vo štvrtok stretol aj japonský premiér Šinzó Abe. Podľa agentúry Reuters išlo o vôbec prvú návštevu japonského lídra v tejto karibskej krajine. Abe zavítal na Kubu ako jeden z množstva západných lídrov po tom, ako táto ostrovná krajina začala pred dvoma rokmi normalizovať svoje vzťahy s USA. Stretnutie s Fidelom Castrom však nebýva obvyklé, keďže bývalý vodca zväčša uprednostňuje iba blízkych spojencov Kuby.

Kubánsky revolucionár Fidel Castro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Fidel CastroLi Keqiang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu