Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otázka interrupcií rozohnila tisícky ľudí: Protestný pochod, žena má právo rozhodnúť sa sama

(Zdroj: YouTube)

DUBLIN - Tisícky ľudí sa dnes zúčastnili na protestnom pochode v uliciach írskej metropoly Dublin a ďalších 20 miest po celom svete proti prísnym írskym interrupčným zákonom. Demonštranti zároveň vyzývajú na vypísanie referenda o zrušení tejto legislatívy, informuje spravodajská stanica BBC.

Protestujúci požadujú zrušenie 8. dodatku írskej ústavy, ktorý zakazuje vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva. Interrupcie sú prípustné v Írsku iba vtedy, ak je v ohrození život ženy. Zástancovia tohto zákona tvrdia, že predmetný dodatok ústavy nechráni iba život samotnej ženy, ale aj právo na život nenarodeného dieťaťa.

"Žena má právo rozhodnúť sa sama. Je smiešne dávať túto právomoc do rúk niekoho iného - štátu alebo cirkvi," uviedla pre agentúru Reuters jedna z účastníčok dublinského pochodu. Podporu tejto iniciatíve vyjadrila aj írska diaspóra žijúca v zahraničí; pochody sa uskutočnili v Berlíne, Londýne, Melbourne a v iných mestách sveta.

Otázka interrupcií je v Írsku ako silne katolícky založenej krajine dlhodobo pálčivou záležitosťou a spoločnosť je v tejto veci značne rozdelená. Úplný zákaz interrupcií tu bol zrušený až v roku 2013. Premiér Enda Kenny bude v októbri hovoriť so zástupcami verejnosti o tom, či by sa malo hlasovať o zmene sporného zákona.

Viac o téme: InterrupciaDublin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu