Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Melbourne zasiahla unikátná smrtiaca búrka: Pre osem ľudí sa stala osudnou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: PR)

MELBOURNE - Na osem sa v austrálskom Melbourne zvýšil počet obetí tzv. búrkovej astmy, ktorú vyvolala zriedkavá peľová búrka. V uplynulých dňoch hospitalizovali v austrálskom štáte Victoria pre astmatické záchvaty celkovo 8500 ľudí. Sedem z nich zostáva v starostlivosti zdravotníkov, jedna osoba je v kritickom stave.

Orgány štátu Victoria chcú preskúmať, či zdravotníci adekvátne rýchlo reagovali na núdzové volania občanov, pretože sa objavili hlasy o dlhom čakaní na poskytnutie prvej pomoci. Naopak, zazneli aj reakcie, že obetavá práca zdravotníkov zachránila životy rádovo stoviek ohrozených ľudí.Informovali o tom dnes svetové agentúry.

Silná búrka, ktorá zasiahla Melbourne, uvoľnila z kvitnúcich rastlín dažďom napučané peľové zrná, z ktorých sa dostalo do ovzdušia obrovské množstvo alergénov. Malé peľové čiastočky prenikli ľuďom hlboko do priedušiek. Takmer tretina pacientov, ktorí dostali astmatické záchvaty, uvádzala, že nikdy predtým príznaky astmy neregistrovala.

Vôbec prvý prípad búrkovej astmy zaznamenali v Melbourne v roku 1987. Podobné peľové búrky s astmou sa vyskytli aj v USA, Kanade, Británii a Taliansku. Samotné Melbourne zažilo podobne silnú peľovú búrku naposledy v novembri 2010.

Viac o téme: MelbournePeľová búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu