Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Brown sa stal jediným uchádzačom o post po Blairovi

Gordon Brown
Gordon Brown

LONDÝN - Britský minister financií Gordon Brown je jediným uchádzačom o post po odchádzajúcom premiérovi Tonym Blairovi, čím sa stane novým lídrom labouristov a teda aj predsedom britskej vlády.

Brownov oponent, poslanec John McDonnell v stredu totiž oznámil, že končí. Predstavitelia Labouristickej strany potvrdili, že McDonnellovi chýbalo 16 podpisov zo 45 potrebných na účasť v boji o post lídra. McDonnell ohlásil porážku a povedal, že je "matematicky nemožné", aby získal dostatočný počet nominácií. Dôsledkom tohto vývoja oficiálne vymenujú Browna za lídra labouristov 24. júna a o tri dni neskôr prevezme aj úrad na Downing street.

Posledná aktualizácia internetovej stránky labouristov hovorí, že Brown dostal podporu 307 poslancov. Poslanec Andrew Mackinlay potvrdil, že tiež podporí Browna, čím sa počet jeho stúpencov vyšplhal na 308 a to znamenalo, že McDonnell nemôže získať požadovaných 45 podpisov, aby mohol Brownovi v boji konkurovať. Labouristi majú v parlamente 354 poslancov. Predseda dolnej komory sa na nominácii zúčastniť nemôže a jeho podpredsedníčka povedala, že ani ona sa nezúčastní. Oficiálna uzávierka nominácií je o 13:30 SELČ vo štvrtok.

Brownov manažér pre kampaň, bývalý minister zahraničných vecí Jack Straw povedal, že ho "teší", že strana sa "zjednocuje" na podporu Browna. McDonnell vo vyhlásení povedal: "Prirodzene, že Gordonovi gratulujem a želám mu úspech vo vláde, ale je obrovská hanba, že členovia Labouristickej strany nebudú môcť hlasovať o lídrovi svojej strany ani o jej budúcom smerovaní."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu