Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gruzínsko chce mať s Ruskom normálne vzťahy, vyhlásil gruzínsky premiér Kvirikašvili

Giorgi Kvirikašvili
Giorgi Kvirikašvili (Zdroj: SITA)

TBILISI - Gruzínsko chce mať normálne vzťahy s Ruskom, ktoré považuje za dôležité pre zachovanie stability. Podľa agentúry TASS to dnes na medzinárodnej konferencii v Tbilisi uviedol gruzínsky premiér Giorgi Kvirikašvili.

"Gruzínsko nechce byť vtiahnuté do konfrontácie s Ruskom. Mali by sme sa do budúcnosti vyvarovať akýchkoľvek komplikácií. S Ruskom chceme mať normálne vzťahy, každý však musí pochopiť, že sa tak nestane na úkor územnej celistvosti Gruzínska," povedal Kvirikašvili na konferencii "Meniaca sa geostrategická podoba Európy po Varšavskom summite".

Osobitný splnomocnenec gruzínskeho premiéra pre vzťahy s Ruskom Zurab Abašidze a námestník ruského ministra zahraničných vecí Grigorij Karasin sa od decembra 2012 raz za tri mesiace stretávajú na rokovaniach ohľadom spolupráce oboch krajín v oblasti obchodu, dopravy, hospodárstva a humanitárnych záležitostí. Schôdzky sú prvým priamym dialógom medzi Moskvou a Tbilisi od roku 2008, keď vypukol ozbrojený konflikt v Južnom Osetsku, prevažne rusky hovoriacej oblasti Gruzínska.

Bývalá predsedníčka gruzínskeho parlamentu Nino Burdžanadzeová je podľa TASS presvedčená o tom, že plnohodnotná normalizácia vzťahov medzi oboma krajinami nie je možná bez vzájomného dialógu ich najvyšších predstaviteľov, a to aj s ohľadom na pálčivé otázky, ktoré sa vyskytli v bilaterálnych vzťahoch.

Naopak, niektoré politické sily v Gruzínsku vrátane bývalého vládnuceho Zjednoteného národného hnutia (ENM) sú proti priamemu dialógu Gruzínska a Ruska. Tvrdia, že Tbilisi by malo využiť Západ na vyvinutie tlaku na Rusko so zámerom zmeniť jeho politiku voči Gruzínsku.

Viac o téme: RuskoGruzínskoGiorgi Kvirikašvili
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu