Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neďaleko Viedne zadržali Rusa podozrivého z členstva v teroristickej organizácii Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VIEDEŇ - Muža podozrivého z členstva v teroristickej organizácii Daeš zadržali dnes popoludní v okolí okresného súdu v dolnorakúskom Badene neďaleko Viedne príslušníci jednotky špeciálneho určenia Cobra, uviedol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF a s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry a internetové vydanie denníka Kurier.

Podľa rovnakého zdroja ide o ruského občana s belgickým cestovným pasom. Podozrivý sa zrejme počas zadržania vyhrážal odpálením nálože, takže bezpečnostné zložky skúmali aj motorové vozidlá zaparkované v okolí miesta policajného zásahu. Celú lokalitu polícia hermeticky uzavrela, pri domovej prehliadke zaistila okrem iného aj počítač. Oficiálne bolo na prípad uvalené informačné embargo, takže ani informácie o identite zadržaného nezverejnili.

V priebehu iba niekoľkých týždňov ide v Badene zrejme o zadržanie druhej osoby podozrivej z terorizmu. Iného podozrivého z teroristických aktivít tam zadržali pred necelým mesiacom, avšak ani o tejto kauze sa verejnosť zatiaľ podrobnosti nedozvedela. Prokuratúra vo Viedenskom Novom Meste vydala na podozrivého Rusa zatykač. Zatiaľ nevedno, či ide o Čečenca, vyplýva z informácií internetového vydania Kurieru.

Proces s dvoma irackými migrantmi obvinenými z teroru sa začne 15.9.

Proces s dvoma žiadateľmi o azyl z Iraku vo veku 21 a 28 rokov obžalovanými z teroristických aktivít sa vo štvrtok 15. septembra začne na Krajinskom súde v Innsbrucku v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. Obaja muži boli v zmysle žaloby príslušníkmi irackých šiitských milícií Asaib al-Hak. V prípade potvrdenia viny súdom im hrozia nepodmienečné tresty odňatia slobody až na desať rokov.

Starší z dvojice mal v radoch milícií bojovať v okolí Tikrítu v období leto 2014-jar 2015. Navyše tam pôsobil ako osobný strážca veliteľa milícií. V Tirolsku v novembri vystrašil veľkým nožom spolubývajúcich v ubytovni pre utečencov a na webe sa identifikoval s páchateľmi teroristických útokov v Paríži. Jeho mladší krajan síce v radoch milícií do jari 2015 nebojoval, ale podieľal sa na ich zásobovaní. Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnila tlačová agentúra APA.

Spomínaný subjekt podporovaný údajne Iránom operuje v Iraku a Sýrii proti sunitským džihádistom z Daeš. V minulosti mali tieto milície na konte i viacero útokov na americké ozbrojené sily v Iraku.

Viac o téme: RuskoRakúskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu