Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Francúzskemu prezidentovi sa nepáčia vojenské zásahy v Sýrii: Varoval aj Rusov

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande kritizoval dnes "protirečivú" vojenskú intervenciu Turecka v Sýrii a varoval Rusko, aby sa nestalo v sýrskej vojne "protagonistom", teda hlavným predstaviteľom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hollande vystúpil s prejavom o zahraničnej politike Francúzska na každoročnom stretnutí s veľvyslancami krajiny na konci prázdnin. V príhovore pred diplomatmi v súvislosti so Sýriou povedal, že "početné protirečivé zásahy obsahujú riziko, že sa rozdúchajú všeobecné boje, ktoré už aj tak krajinu zničili".

Prezident dodal, že chápe obavy Turecka súvisiace s ochranou hraníc a s bojom proti extrémistickej organizácii Daeš, ale kritizoval akcie Ankary proti kurdských povstalcom spriazneným s koalíciou vedenou Spojenými štátmi, ktorá vznikla proti extrémistom. Francúzsko je súčasťou tejto koalície.

Hollande vyzval na spoluprácu s Ruskom a vyhlásil, že ruského prezidenta Vladimira Putina pozve v októbri do Francúzska. Hollande zdôraznil, že Rusko by malo byť "aktérom v rokovaniach, a nie protagonistom v akciách". Francúzsky líder povedal, že "je absolútne naliehavé zastaviť boje a vrátiť sa k rokovaniam".

Viac o téme: RuskoTureckoSýriaFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu