Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonský premiér vyzval Putina: Podpíšme mier a začnime novú epochu vzťahov

Japonský premiér Šinzo Abe
Japonský premiér Šinzo Abe (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe vyzval dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby obe krajiny ukončili územný spor o Kurilské ostrovy, konečne uzatvorili mierovú dohodu a začali "novú epochu" vo vzájomných vzťahoch. Povedal to vo svojom prejave na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku, informovala agentúra TASS.

Neexistenciu mierovej dohody medzi oboma susedmi viac ako 70 rokov po skončení druhej svetovej vojny označil Abe za nenormálny stav. Podľa Abeho je každá krajina presvedčená o správnosti svojho postoja, "ale ak budeme pokračovať v rovnakom duchu, môžeme takúto diskusiu viesť po celé desaťročia". Ak sa problém nebude riešiť, on ani Putin nebudú môcť ponúknuť lepšie príležitosti pre budúce generácie, konštatoval Abe.

Šéf japonského kabinetu tiež navrhol konanie pravidelných bilaterálnych stretnutí vo Vladivostoku, ktoré by sa venovali aj otázke Kurilských ostrovov. Putin, ktorý by mal prísť v polovici decembra na návštevu Japonska, naznačil ochotu na dialóg. "Minulosť nás nesmie rušiť na ceste do budúcnosti. Dúfam, že problémy vyriešime spoločne," citovala šéfa Kremľa agentúra Interfax.

Rusko a Japonsko sa už niekoľko desiatok rokov snažia vypracovať mierovú dohodu. Hlavnou prekážkou sú Kurilské ostrovy ležiace medzi ruským polostrovom Kamčatka a japonským ostrovom Hokkaido, ktoré po druhej svetovej vojne pripadli Sovietskemu zväzu a Japonsko si robí nárok na ich južnú časť. V roku 1956 bola podpísaná spoločná deklarácia o ukončení vojnového stavu Sovietskym zväzom a Japonskom, mierová dohoda však stále neuzrela svetlo sveta. Na Kurilských ostrovoch žije asi 20.000 Rusov. Moskva nedávno posilnila svoju vojenskú prítomnosť na spornom súostroví. 

Viac o téme: Vladimir PutinŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu