Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál v Nemecku: Polícia tajne odpočúvala telefonáty, bez súhlasu a to 17 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN/ERFURT - Polícia v nemeckej spolkovej krajine Durínsko roky odpočúvala bez príslušného súhlasu telefonické hovory. V období od roku 1999 do júla 2016 ich podľa informácií redakcie Stredonemeckého rozhlasu (MDR) mali byť desaťtisíce. K odpočúvaniu dochádzalo bez vedomia a súhlasu účastníkov hovorov. Odborári a politici všetkých relevantných strán požadujú vysvetlenie. Prokuratúra v Erfurte už tieto tvrdenia prešetruje.

Sociálni demokrati z SPD hovoria o "pochybnej praxi", strana Ľavica o "otrávenom dedičstve po kresťanských demokratoch z CDU". Tí zasa poukazujú na významný zásah do osobných práv odpočúvaných. Z dôverných materiálov, ktoré má k dispozícii durínska redakcia MDR, vyplýva, že sa monitorovali interné služobné telefonické prístroje v rôznych útvaroch policajného zboru, a to okrem iného na Krajinskom veliteľstve polície, Krajinskom kriminálnom úrade alebo siedmich Krajinských policajných inšpekciách.

Navyše sa zaznamenávali napríklad telefonáty štátnych zástupcov, a to aj mimo pracoviska. Existuje však podozrenie, že to isté platí aj o telefonátoch advokátov, justičných zamestnancov, sociálnych pracovníkov, novinárov alebo iných osôb, ktoré boli realizované služobne prostredníctvom niektorého z interných čísiel durínskej polície. Prokuratúra v Erfurte sa prípadom na základe trestného oznámenia na jedného bývalého zamestnanca rezortu vnútra, ktoré podali dvaja prokurátori, zaoberá už od jarných mesiacov, uviedla jej hovorkyňa Anette Schmidtová-Hellová.

Za odpočúvaním, ktoré napokon zastavili v júli 2016, je údajne dokument krajinského ministerstva vnútra z augusta 1999, podľa ktorého bude na všetkých pracoviskách durínskej polície nainštalované automatické zaznamenávanie telefonických hovorov na interných linkách. Záznam umiestnili na voicestream, teda ako elektronický záznam. Zatiaľ nie je jasné, kto rozhodoval o tom, ktoré záznamy sa zmažú a ktoré sa zachovajú. To isté platí aj o mieste, kde sa záznamy zachovávali.

Podľa interných dokumentov sa mali nerelevantné hovory zmazať po 180 dňoch, avšak o nezmazaných hovoroch sa mali pripraviť poznámky a mali byť pripojené k nešpecifikovaným konaniam. O aké kauzy ide a kde sú ich spisy je takisto nejasné. Informácia, že telefóny durínskej polície dokážu zaznamenávať telefonáty, či dokonca aj rozhovory v priestoroch, kde sa nachádzajú, prenikla na verejnosť v roku 2013. Rezort vnútra v Erfurte však vtedy informoval, že z nich neexistujú žiadne záznamy.

Viac o téme: OdpočúvanieNemeckoDurínskoTelefonické hovory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu