Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliansko nezaháľa a zisťuje: Akú úlohu hrá Daeš pri pašovaní migrantov do Európy

Andrea Orlando
Andrea Orlando (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Talianska prokuratúra vyšetruje prípadnú zodpovednosť teroristickej skupiny Daeš za pašovanie a prevádzanie migrantov do Európy. Oznámil to dnes taliansky minister spravodlivosti Andrea Orlando, ktorého citovala agentúra DPA.

"Aktuálne uskutočňujeme intenzívne vyšetrovanie, aby sme overili možnosť, že predstavitelia (Daeš) zohrávajú kľúčový dohľad a vedúce postavenie pri riadení toku migrantov do Talianska," povedal Orlando počas vypočúvania v príslušnom výbore v parlamente. Minister však z dôvodu citlivosti prípadu a stupňa utajenia uvaleného na celé vyšetrovanie viac podrobností neposkytol.

V poslednej februárovej výročnej správe talianskej prokuratúry zameranej na boj proti terorizmu a mafii sa píše, že do pašovania migrantov sú zapojené nadnárodné kriminálne skupiny. So spájaním migračných vĺn s teroristickými organizáciami však boli talianski vyšetrovatelia dosiaľ opatrní.

V správe sa síce uvádza, že prevádzači migrantov sú niekedy napojení na pašerákov zbraní a drog. Obvinenia, že ich služby na pohyb do Európy a z nej využívajú aj teroristi, si však podľa nej "stále vyžadujú jasné dôkazy". Orlando tiež dnes v parlamente spomenul osud opustených detí migrantov. V prípadoch až 6135 neplnoletých, ktorí sa bez sprievodu rodičov alebo dospelých doplavili vlani do Talianska, sa nevie nič o ich minulosti.

Väčšina Nemcov neviní z útokov Merkelovej utečeneckú politiku

Veľká väčšina Nemcov neobviňuje ústretovú utečeneckú politiku kancelárky Angely Merkelovej z dvoch nedávnych útokov v krajine, pripisovaných extrémistickej organizácii Daeš. Ukázali to dnes zverejnené výsledky prieskumu. Minulý mesiac otriasli Nemeckom štyri jednotlivé útoky, ktoré si vyžiadali celkovo 13 ľudských životov a množstvo zranených. Daeš vyhlásil, že dva z útokov podnikli jeho "vojaci", pripomenula dnes agentúra DPA.

Renomovaný inštitút Forsa so sídlom v Berlíne v prieskume zistil, že 69 percent Nemcov je presvedčených, že neexistuje spojenie medzi oboma útokmi, ku ktorým sa prihlásil Daeš, a obrovským počtami migrantov, ktorí prišli do krajiny vďaka Merkelovej politike otvorených hraníc. Migranti hľadajú v Nemecku útočisko pred konfliktami na Blízkom východe či v Afrike. Iba 28 percent opýtaných vníma utečeneckú politiku Merkelovej ako príčinu, vedúcu k spomínaným útokom v juhonemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

 

Viac o téme: TalianskoDaešAndrea Orlando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu