Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecký minister ide Gülenovi po krku: Do Spojených štátov mieri ďalšia žiadosť o zatknutie

Fethullah Gülen
Fethullah Gülen (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag poslal dnes Spojeným štátom ďalší dokument, v ktorom žiada o zatknutie duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v dobrovoľnom exile v štáte Pensylvánia. Ankara ho obviňuje z navádzania na pokus o prevrat v Turecku z 15. júla.

Bozdag poslal "druhý písomný dokument" so žiadosťou o zatknutie Gülena, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu. Minister uviedol, že v druhom liste sa nachádza vysvetlenie, prečo je zatknutie naliehavé. Ankara požaduje vydanie Gülena v súvislosti s nevydareným pokusom o štátny prevrat, pri ktorom zahynulo približne 270 ľudí. Washington žiada dôkazy o účasti tohto islamského duchovného na pokuse o puč a tvrdí, že extradícia má svoj stanovený postup, informovala svetová agentúra AP.

Turecká vláda spustila rozsiahle zásahy proti Gülenovmu hnutiu, ktoré označuje za teroristickú organizáciu a ktoré má po celom svete vlastné školy, charitatívne organizácie a podniky. V Turecku bolo dočasne prepustených z práce takmer 70.000 ľudí pre podozrenie z napojenia na toto hnutie. "Po našom prvom liste žiadali určité informácie - poskytli sme im odpovede na otázku, prečo je to naliehavé," povedal Bozdag novinárom v parlamente.

"Napísali sme im, že existujú závažne tvrdenia a vyhlásenia, podľa ktorých bol Fethullah Gülen do pokusu o prevrat zapojený. Práve preto musí byť naliehavo zatknutý. Napísali sme, že máme spravodajské informácie, podľa ktorých možno ujde do tretích krajín," uviedol Bozdag. "Dúfam, že Spojené štáty sa rozhodnú v prospech Turecka, v súlade s demokraciou a právnym poriadkom, a vráti tohto vodcu teroristickej organizácie do Turecka," povedal minister. Zároveň upozornil, že ak Gülen odíde z USA do inej krajiny, bude to s plným vedomím amerických úradov. "Ak ujde, tak nad tým USA buď privreli oči, alebo to priamo schválili," dodal.

Viac o téme: ZatknutieDokumentTureckoFethullah Gülen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu