Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Juncker o portfóliu pre britského eurokomisára informoval Schulza a Fica

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes oficiálne oznámil, že nový britský eurokomisár Julian King bude mať na starosti nové portfólio, zamerané na bezpečnosť EÚ. Juncker svoje rozhodnutie oznámil v liste predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi, ktorého kópiu zaslal slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi, keďže Slovensko momentálne predsedá Rade EÚ.

Juncker spresnil, že Kinga poveril riadením politiky Bruselu v oblasti boja proti terorizmu, organizovanému zločinu a radikalizácii. Predseda EK mal 11. júla osobný pohovor s Kingom, pričom vyhlásil, že najneskôr do konca leta oznámi, akú pracovnú náplň mu zverí v rámci exekutívy EÚ.

Juncker dnes spresnil, že King vo funkcii komisára pre bezpečnosť bude podporovať implementáciu Európskeho programu pre bezpečnosť, ktorý prijala Európska komisia 28. apríla 2015. Zároveň bude pracovať na vybudovaní funkčnej a efektívnej bezpečnostnej únie.

Komisár pre bezpečnosť EÚ bude podľa Junckera pracovať na čele širšieho tímu pod vedením prvého podpredsedu EK Fransa Timmermansa. King bude podporovať a dopĺňať aktivity eurokomisára pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa.

Pracovná skupina, ktorej bude šéfovať King má byť zložená z odborníkov z viacerých generálnych riaditeľstiev EK - pre vnútorné záležitosti, mobilitu a dopravu, komunikačné siete a technológie, a rovnako aj generálneho riaditeľstva pre energetiku.

Keďže sa jedná o nové portfólio, ktoré dopĺňa existujúce portfólia, zodpovednosť ostatných komisárov, s ktorými bude King spolupracovať, zostáva nedotknutá. Juncker pripomenul, že pri výbere tohto portfólia viedol počas posledných týždňov konzultácie s predsedom EP, a rovnako aj s niektorými poprednými členmi europarlamentu. Deň pred oficiálnym oznámením o agende pre nového britského eurokomisára informoval o svojej voľbe britskú premiérku Theresu Mayovú.

Procedurálne nového komisára musí vymenovať Rada EÚ spolu s predsedom EK po porade s EP. Až do oficiálneho vymenovania Radou EÚ sa dezignovaný komisár nebude môcť zúčastňovať na pravidelných zasadnutiach kolégia komisárov.

Päťdesiatjedenročný King nahradí doterajšieho britského eurokomisára Jonathana Hilla, ktorý odstúpil z funkcie v reakcii na kladný výsledok referenda o vystúpení Británie z EÚ. King ako kariérny diplomat pôsobil v bruselských inštitúciách EÚ už aj v minulosti. Hill bol od roku 2014 eurokomisárom pre finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov. Jeho úlohy dočasne prevzal podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

Viac o téme: Robert FicoJean-Claude JunckerBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu