Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českí experti šokujú: Hrozba terorizmu, najväčším rizikom pre Európu sú zbrane zo Slovenska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA/BRATISLAVA - Minuloročný teroristický útok na redakciu Charlie Hebdo, najväčší odhalený kšeft s puškami v Británii, aj nedávna tragická streľba v Mníchove, majú spoločného menovateľa, a to expanzné zbrane zo Slovenska, ktoré sa dajú prerobiť na funkčné. Český denník Právo oslovil viacerých expertov, podľa ktorých sú v súvislosti so súčasnými teroristickými útokmi, dokonca najväčšou hrozbou pre Európu.

Americkí novinári odhalili krutú pravdu o Slovensku: Muničný raj teroristov, tvrdia tajné služby

Špecialista na balistiku pražskej polície Jiří Suchánek uviedol, že od roku 2011 až do leta 2015 mohol na slovenských weboch ktokoľvek kúpiť napríklad poplašný samopal a doma si ho upraviť na ostrý. Pre predaj týchto zbraní pritom existovalo jediné obmedzenie, a to vek nad 18 rokov.

Legislatíva sa sprísnila až po teroristickom útoku na redakciu časopisu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom strelci použili dve prerobené zbrane zo Slovenska. Od júla 2015 polícia eviduje majiteľov poplašných zbraní a pre ich prípadný vývoz do zahraničia musia vydať špeciálne povolenie. Problém je však podľa portálu novinky.cz v tom, že do streľby schopného stavu sa dajú prerobiť stále rovnako ľahko.

Jiří Suchánek si myslí, že v obehu po celej Európe môžu byť tisíce takýchto zbraní. "Na Slovensku ešte do minulého roka z ostrých zbraní legálne robili zbrane poplašné, teda expanzné. Nešiel do nich dať náboj so strelou, ale len poplašák," uviedol s tým, že to sa ale dá zmeniť veľmi jednoducho.

Napríklad pri pištoly Glock sa úprava na expanznú zbraň týka len hlavne. Kolík, ktorý mal zabrániť vloženiu náboja so strelou sa dá odvŕtať alebo vyklepnúť, čo by zvládol každý človek s vhodným náradím a znalosťami. Keďže expanzná zbraň musí mať funkčnú a pohybovú mechaniku, jediné, čo sa dalo upraviť, bola hlaveň. No tú možno vymeniť alebo vyrobiť.

Suchánek sa však už stretol aj s upraveným guľometom zo Slovenska. "To už je pomerne malér. Celá prerábka bola v tom, že bola upravená hlaveň, ale pri tom guľomete sa hlaveň vymieňa aj schválne, napríklad v prípade prehriatia. Keď vojak veľa strieľa a tú zbraň ohreje, tak si dá dole horúcu hlaveň, rýchlo tam dá studenú a bojuje ďalej," povedal.

Útok na Charlie Hebdo

Francúzski vyšetrovatelia po krvavých útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 17 ľudí, zistili, že zbrane, ktoré radikálni islamisti použili, pochádzajú zo Slovenska. Išlo napríklad o samonabíjaciu pušku českej výroby vzor 58 Sporter Compact, ktorá bola predaná v jednom špecializovanom obchode s expanznými zbraňami. Následne ju previezli do Belgicka a neskôr do Francúzska, niekde po ceste ju upravili tak, aby sa z nej opäť dalo strieľať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Najväčší kšeft so zbraňami v Británii

V apríli tohto roka viacerých mužov z Veľkej Británie uznali vinnými z pokusu prepašovať do krajiny najväčšie množstvo zbraní, aké kedy bolo políciou zaznamenané. Zaujímavou informáciou v tomto prípade bolo, že pušky kúpili na Slovensku, v rovnakom obchode, odkiaľ pochádzali zbrane, ktoré boli použité pri útokoch na Charlie Hebdo. Šéf gangu Harry Shilling (26) a jeho pravá ruka, Michael Defraine (30) prenikli na európsky trh so zbraňami v snahe prepašovať na lodi Albernina do Británie 31 samopalov a viac ako 1500 kusov munície, všetko v celkovej hodnote viac ako 100-tisíc libier (127-tisíc eur).

Českí experti šokujú: Hrozba
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk/rex/shutterstock)

Českí experti šokujú: Hrozba
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk/rex/shutterstock)

Zbrane používajú aj švédske gangy

Švédsky rozhlas vlani informoval o prípade 26-ročného muža z Malmö, ktorý na Slovensku nakúpil až 150 expanzných zbraní. Upravil ich tak, aby sa z nich dalo strieľať ostrými nábojmi, a predal ich zločineckým gangom.

Je aj za útokom v Mníchove?

Mníchovský útok, počas ktorého šialený strelec o život pripravil deväť osôb a nakoniec aj seba, nesie taktiež slovenskú stopu. Podobne ako v prípade útoku na Charlie Hebdo, je možné, že zbraň útočníka pochádzala zo Slovenska. Ali David Sonboly si mal Glock 17 zaobstarať cez tzv. temný net. Zbraň bola deaktivovaná a mala slúžiť len ako javisková rekvizita. Sonboly, alebo niekto iný, ju upravil, aby mohla strieľať ostré náboje.

Mníchovský útočník
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB, SITA)

Politici sa hádajú o zodpovednosti

Problém s expanznými zbraňami nastal podľa ministerstva vnútra počas vlády Ivety Radičovej, keď v roku 2011 poslanecký návrh SaS zmenil zákon o strelných zbraniach a výrazne zliberalizoval predaj expanzných zbraní cez internet bez akejkoľvek kontroly.

"Dnes v podstate nevieme odhadnúť, koľko expanzných zbraní zo Slovenska bolo takto predaných bez akejkoľvek registrácie. Takže zbrane so slovenským pôvodom predané pred rokom 2015 sa môžu stále na trhu objaviť. Faktom je, že samotný predaj expanznej zbrane nie je trestným činom, trestným činom je až jej následná aktivácia," objasnil riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.

Strana SaS vo svojej reakcii uviedla, že prerobenie expanznej zbrane na riadnu strelnú zbraň je protizákonné. "Ak minister vnútra Robert Kaliňák naznačuje, že za teroristickými útokmi je liberalizácia obchodovania so zbraňami kategórie D na Slovensku, tak hrubo zavádza. Rovnako musíme pripomenúť, že aj vývoz zbraní kategórie D, do ktorej patria okrem rekvizít a historických zbraní aj expanzné zbrane, podlieha prísnej policajnej evidencii," uviedla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu