Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko posiela Američanom jasný odkaz: Armáda je silnejšia ako kedykoľvek predtým, Daeš tras sa

Mevlüt Čavušoglu
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu odmietol dnešné tvrdenie šéfa amerických tajných služieb Jamesa Clappera naznačujúce, že čistky v tureckej armáde oslabili Ankaru v rámci boja proti militantej organizácii Daeš. Turecká armáda je podľa neho teraz naopak schopná lepšie čeliť militantom.

"Ak sa (Američania) pýtajú, či bol boj s Daeš v dôsledku čistiek v armáde oslabený, tak my hovoríme, že je to naopak. Keďže sa armáda očistila... stala sa vierohodnejšou a pre boj efektívnejšou," povedal podľa agentúry Reuters Čavušoglu novinárom na tlačovej konferencii. Zároveň sa pokúsil zmierniť obavy Západu so zbližovania Ankary s Moskvou. Uviedol, že vzťah s Ruskom nie je alternatívou Severoatlantickej aliancie či Európskej únie.

Turecká vláda pristúpila po nedávnom neúspešnom pokuse o štátny prevrat k rozsiahlym čistkám, v rámci ktorých už tamojšie úrady prepustili, zbavili funkcií alebo začali vyšetrovať tisíce zamestnancov štátnych inštitúcií vrátane ministerstiev, armády či polície. Dôvodom bolo podozrenie z napojenia týchto osôb na moslimského duchovného v americkom exile Fethullaha Gülena, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil z organizovania neúspešného puču.

Viac o téme: TureckoDaešMevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu