Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež František navštívil vyhladzovací tábor v Osvienčime: FOTO, z ktorých srdce zoviera

Pápež František navštívil vyhladzovací tábor Osvienčim Zobraziť galériu (10)
Pápež František navštívil vyhladzovací tábor Osvienčim (Zdroj: TASR)

OSVIENČIM - Pápež František dnes ako tretia hlava katolíckej cirkvi navštívil nacistický vyhladzovací tábor v Osvienčime. Dopoludnia prešiel pod neslávne preslávenou bránou s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje) a po prehliadke miesta, kde nacisti vyvraždili cez milión ľudí, sa stretol s niekoľkými pamätníkmi, ktorým sa podarilo vyhladzovaciu mašinériu prežiť. Do pamätnej knihy zapísal prosbu bohu o odpustenie.

Potom, čo pápež prešiel táborovou bránou, ho auto previezlo k domom, v ktorých boli držaní väzni v Osvienčime. František sa potom pomodlil v cele smrti, v ktorej sa zdržiaval františkánsky mních Maximilian Kolbe, ktorý bol v nacistickom tábore pred 75 rokmi zavraždený. Zapálil tiež sviece pri takzvanej stene smrti, kde boli väzni v tábore popravovaní.

Pápež František navštívil vyhladzovací
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Po prehliadke vyhladzovacieho tábora sa pápež stretol s niekoľkými, ktorí prežili. Podľa agentúry AP sa zastavil u každého z nich, potriasol im rukami a pobozkal na obe líca. S každým pamätníkom si tiež vymenil niekoľko slov.

Pápež František navštívil vyhladzovací
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V pridruženom tábore Brezinka, kde priamo dochádzalo k vyvražďovaniu Židov, sa František stretol s poľskými kresťanmi, ktorí sú nositeľmi titulu Spravodliví medzi národmi. Tým Židia označujú ľudí nežidovského pôvodu, ktorí prispeli k záchrane Židov pred holokaustom. Vypočul si tiež hebrejskú modlitbu, ktorú predniesol vrchný poľský rabín Michael Schudrich.

Pápež František navštívil vyhladzovací
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Na záver návštevy vyhladzovacieho tábora zapísal pápež do návštevnej knihy prosbu o odpustenie. "Pane, maj zmilovanie so svojimi ľuďmi. Pane, odpusť takúto krutosť," napísal španielsky. František je tretím pápežom v rade, ktorý do Osvienčimu prišiel. Na rozdiel od svojich predchodcov, Poliaka Jána Pavla II. a Nemca Benedikta XVI., nemal vo vyhlazovacom tábore verejné vystúpenie, ale iba sa ticho modlil a rozprával s tými, ktorí prežili.

Pápež František navštívil vyhladzovací
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Osvienčim bol najväčším vyhladzovacím táborom, ktorý nacistické Nemecko zriadilo, a stal sa jedným zo symbolov holokaustu. V tábore prišlo o život 1,1 miliónov ľudí, prevažne Židov. V januári 1945 tábor oslobodila Červená armáda. Pápež František je v Poľsku na päťdennej návšteve, ktorá potrvá do nedele. Dnes popoludní sa z Osvienčimu vráti do Krakova, kde sa o 18:00 hod. zúčastní krížovej cesty so stovkami tisíc účastníkov Svetových dňov mládeže, ku ktorým prehovoril už vo štvrtok.

Viac o téme: OsvienčimPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu