Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump oficiálne prijal nomináciu republikánov: Ostrý útok na Obamu, toto chce zmeniť

Donald Trump Zobraziť galériu (5)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

CLEVELAND - Takmer 180.000 ľudí, ktorí sú v USA nelegálne, predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť, uviedol Donald Trump, ktorý dnes oficiálne prijal nomináciu americkej Republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP.

Trump, ktorého v posledný deň nominačného zjazdu republikánov v Clevelande na pódium uviedla jeho dcéra Ivanka Trumpová, delegátom zjazdu sľúbil, že ak v novembrových prezidentských voľbách uspeje, bude viesť krajinu, v ktorej bude vládnuť "právo a poriadok".  

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hneď v úvode svojho akceptačného prejavu spomenul nedávne útoky na policajtov, ktoré podľa neho ohrozujú americký spôsob života, pričom sa zaviazal, že ak sa stane prezidentom, "zločin a násilie sa skončia". "Útoky na policajtov sú útokmi na všetkých Američanov," povedal Trump.  

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vo svojom prejave Trump ďalej kritizoval administratívu súčasného prezidenta Baracka Obamu a svoju pravdepodobnú súperku v boji o Biely dom Hillary Clintonovú, o ktorej povedal, že za viaceré katastrofy na celom svete môžu jej nesprávne inštinkty. Podľa Trumpa jeho demokratická protikandidátka zanechala po sebe dedičstvo "smrti, ničenia a slabosti", pričom ako príklad uviedol útok na americký konzulát v Líbyi či násilie v Iraku a Sýrii.

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nadšení delegáti slová svojho kandidáta na Clintonovej adresu ocenili skandovaním hesla "Za mreže!" Trump ich gestom ruky upokojil a povedal: "Radšej ju v novembri porazme."  Súčasného prezidenta Baracka Obamu Trump obvinil, že rasovo rozdelil národ a jeho rétoriku súvisiacu s rasovými otázkami nazval "nezodpovednou".

Donald Trump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Obamu tiež obvinil, že za jeho prezidentovania sa Spojené štáty stali nebezpečnejšou krajinou. "Kazateľnicu prezidentského úradu využil na to, aby nás rozdelil podľa rás a farby pleti," uviedol kandidát republikánov na amerického prezidenta.

Trump po prijatí prezidentskej nominácie prisľúbil "bezpečnejšiu" Ameriku

Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump vo svojom prejave po prijatí nominácie na straníckom sneme v Clevelande v noci nadnes prisľúbil, že bude riešiť početné hrozby, ktorým Spojené štáty momentálne čelia. Informuje o tom stanica BBC.

"Zločin a násilie, ktoré v súčasnosti sužujú našu krajinu, sa čoskoro skončia. Povedieme našu krajinu späť k bezpečnosti, prosperite a mieru. Budeme krajinou štedrosti a vľúdnosti. Budeme však aj krajinou právneho poriadku," vyhlásil newyorský biznismen na republikánskom zjazde v najľudnatejšom meste štátu Ohio.

Trump zároveň prisľúbil, že jeho prípadný mandát v Bielom dome odštartuje novú éru, v ktorej budú na prvom mieste americkej politiky figurovať radoví ľudia. Prezidentský kandidát vo svojom prejave oslovil ťažko pracujúcich "zabudnutých Američanov". "Som váš hlas," odkázal Trump týmto ľuďom.

Trump, ktorý bol na začiatku svojej kampane pred rokom odpisovaný, dúfa, že jeho dnešný 75-minútový prejav prispel k zmierneniu napätia vnútri republikánskej strany a k jej zjednoteniu. Mnohí prominentní republikáni však jeho nomináciu nepodporili, ako napríklad senátor Ted Cruz, ktorý bol Trumpovým rivalom počas primárok. Iní Trumpoví oponenti, ako rodina Bushovcov, sa na zjazde ani nezúčastnili.

Viac o téme: NomináciaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu