Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rakúskeho exministra financií čaká súd: Obvinenie z dvoch korupčných škandálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

VIEDEŇ - Rakúska špeciálna prokuratúra vzniesla dnes obžalobu voči bývalému ministrovi financií Karlovi-Heinzovi Grasserovi a ďalším 15 osobám, ktoré sú podľa nej zapletené do korupčných škandálov ohľadne privatizácie bytového podniku BUWOG a prenájmu priestorov v budove Terminal Tower v meste Linz. Umožnila tak začatie "mamutieho procesu", ktorého termín zatiaľ nie je možné odhadnúť, informovala rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Niekdajšiemu politikovi Grasserovi, ktorý bol ministrom financií Rakúska v rokoch 2000-2007, a jeho spoluobžalovaným hrozí v prípade dokázania viny až desaťročný pobyt vo väzení. Obžaloba však zatiaľ nie je právoplatná a obvinení sa môžu proti nej odvolať.

Rakúske orgány začali údajnú rozsiahlu korupciu vyšetrovať ešte v roku 2009, pričom celkové škody boli vyčíslené na približne desať miliónov eur. Grasser a ďalšie osoby súčasne čelili vyšetrovaniu aj vo viacerých iných kauzách, dostatok dôkazov o korupcii však prokurátori dokázali zhromaždiť len v uvedených dvoch prípadoch, uviedla ORF.

Viac o téme: KorupciaRakúskoKarl-Heinz Grasser
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu