Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Muž vysielal naživo vraždenie policajtov v Dallase: Toto sú obete krvavej masakry!

Policajti zastrelení pri masakre v Dallase. Zobraziť galériu (9)
Policajti zastrelení pri masakre v Dallase. (Zdroj: Twitter, Linkedin, SITA/AP)

DALLAS - Pri štvrtkovej masakre v Dallase zahynulo päť policajtov a ďalších sedem postrelili, zranení boli aj dvaja civilisti. Útočil najmenej jeden ostreľovač, ktorého polícia nakoniec zabila. Motív bol zrejme rasistický: vyšetrovatelia útočníka identifikovali ako 25-ročného černocha Micaha Xaviera Johnsona, ktorý vyjednávačom podľa médií povedal, že jeho cieľom sú belošskí policajti. Polícia v súvislosti s útokom zadržala troch ľudí, ich úloha je ale zatiaľ nejasná. Americký prezident Barack Obama incident odsúdil.

Vojna v uliciach Dallasu: FOTO Päť policajtov zastrelil tento mladík, odpálili ho bombou!

Strelec bol podľa amerického ministra vnútornej bezpečnosti Jeha Johnsona zrejme jeden. Nie je známe, že by mal nejakú väzbu na medzinárodné teroristické skupiny, alebo sa nimi nechal inšpirovať, uviedol tiež Johnson.

Zastrelený policajt Lorne Ahrens.
Zobraziť galériu (9)
Zastrelený policajt Lorne Ahrens.  (Zdroj: SITA)

Dallaský policajný šéf David Brown už skôr povedal, že útočník síce vyhlasoval, že koná sám, oficiálne to ale polícia nepotvrdila. Policajti centrum mesta uzavreli a upozornili ľudí, ktorí tam pracujú, aby zostali doma.

Zastrelený policajt Brent Thompson.
Zobraziť galériu (9)
Zastrelený policajt Brent Thompson.  (Zdroj: linkedin.com)

Bezpečnostné zložky pátrali tiež po nastražených výbušninách, ktorými strelec zo svojho obkľúčenia v garážach hrozil, žiadne ale nenašli. Nálož však využili policajti, ktorí ju pomocou robota dopravili do garáží. Explózia potom strelca usmrtila. Polícia v Dallase tak zrejme ako prvá v USA použila robota k usmrteniu páchateľa. Prvé správy médií tvrdili, že sa útočník zastrelil, to ale polícia poprela.

Zastrelený policajt Patrick Zamarripa.
Zobraziť galériu (9)
Zastrelený policajt Patrick Zamarripa.  (Zdroj: Twitter)

Americká armáda informovala, že Johnson slúžil šesť rokov u ženijnej brigády, z toho pol roka v Afganistane. Polícia pri domovej prehliadke u Johnsona našla príslušenstvo na výrobu bômb, nepriestrelné vesty, muníciu a tiež podklady k bojovej taktike.

Strelec Micah X. Johnson
Zobraziť galériu (9)
Strelec Micah X. Johnson  (Zdroj: FB)

Zatiaľ nepoznáme všetky fakty, ale útok v Dallase bol "brutálny, chladnokrvne naplánovaný a opovrhnutiahodný", povedal Obama, ktorý sa vo Varšave zúčastňuje summitu NATO. Čin odsúdili aj predpokladaní prezidentskí kandidáti, republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.

Svedok Michael Bautista vysielal zábery z Dallasu naživo na Facebooku.

V súvislosti s útokom boli zatknutí dvaja muži, ktorí z miesta incidentu odchádzali v aute; jednu ženu policajti zatkli na ulici, uviedla CNN. Podľa tejto stanice ide o najhorší útok na amerických policajtov od atentátov z 11. septembra 2001.

Zastrelený policajt Michael Krol.
Zobraziť galériu (9)
Zastrelený policajt Michael Krol.  (Zdroj: Twitter)

V Dallase sa rovnako ako na ďalších miestach USA vo štvrtok konali demonštrácie v reakcii na zastrelenie dvoch černochov pri policajných kontrolách v minulých dňoch. Protest bol pokojný do chvíle, keď sa ozvali prvé výstrely. K tomu došlo vo štvrtok okolo 20:45 miestneho času (v piatok 03:45 SELČ).

Zastrelený policajt Michael J. Smith.
Zobraziť galériu (9)
Zastrelený policajt Michael J. Smith.  (Zdroj: Twitter)

Jeden zo svedkov, ktorý scénu pozoroval zo svojho bytu, povedal CNN, že videl zabitie jedného policajta. Podľa neho sa zdalo, že útočník mal akciu dobre naplánovanú. "Vyzeralo to ako poprava. Postavil sa za policajta, ktorý už ležal na zemi, a strelil ho možno trikrát alebo štyrikrát do chrbta," dodal.

Predstavitelia hnutia Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží), ktoré upozorňuje na prípady policajného násilia na černochoch, útok na policajtov v Dallase odsúdili. Uviedli, že im ide o spravodlivosť a dôstojnosť, nie o vraždy policajtov.

Postrelená policajtka Misty McBrideová.
Zobraziť galériu (9)
Postrelená policajtka Misty McBrideová.  (Zdroj: linkedin.com)

Federálne ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok začalo vyšetrovanie smrti černochov v Minnesote a v Louisiane, ktorí zomreli pri policajných zásahoch. V Minnesote bol niekoľkými výstrelmi pri bežnej dopravnej kontrole v stredu zabitý Philand Castile, ktorého policajti zastavili kvôli rozbitému svetlu jeho auta. V Louisiane o deň skôr zomrel Alton Sterling, ktorého polícia kontrolovala na základe anonymného oznámenia, že má zbraň.

Postrelená žena Shetamia Taylorová.
Zobraziť galériu (9)
Postrelená žena Shetamia Taylorová.  (Zdroj: FB)

Po masakre v Dallase polícia ohlásila dva prípady streľby na policajtov v štáte Georgia - jeden na predmestí Atlanty a druhý na juhu vo Valdoste. Potom oznámil štát Missouri, že pri dopravnej kontrole pokutovaný vodič vážne postrelil policajta. Vo štvrtok v štáte Tennessee, niekoľko hodín pred udalosťou v Dallase, zastrelil černošský útočník jedného človeka a ďalších štyroch vrátane policajtov zranil. Vyšetrovateľom povedal, že bol rozrušený z prípadov policajnej zlovôle proti černochom.

Viac o téme: StreľbaDallas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu