Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dráma v Ostrave: Zúfalý muž začal páliť po exekútoroch, zastrelili ho policajti

 Streľba v Ostrave Zobraziť galériu (2)
Streľba v Ostrave (Zdroj: Foto: ČTK)

OSTRAVA - Policajti dnes dopoludnia zastrelili dlžníka, ktorý v Ostrave - Hrušove pri súdnom vysťahovaní postrelil exekútora a ženu, ktorá ho ako nezúčastnená osoba pri exekúcii sprevádzala. Policajti, ktorí pri vysťahovaní zabezpečovali bezpečnosť, streľbu opätovali a muža zastrelili. Povedal to námestník krajského policajného riaditeľa Radim Wita.

"Zneškodnil ho služobnou zbraňou," povedal Wita. Podľa neho dlžník strieľal z dlhej strelnej zbrane. Či bola legálne držaná, nie je jasné. Bližšie informácie k prípadu s ohľadom na začínajúcich vyšetrovanie Wita oznámiť nechcel.
 
Podľa informácií ČTK bol zastrelený dlžník policajt. Ani toto ale Wita nechcel potvrdiť. "V súčasnej dobe prebiehajú úkony trestného konania. K osobe páchateľa sa nebudeme vyjadrovať," povedal. Aký je teraz zdravotný stav postreleného exekútora a ženy, zatiaľ nie je známe.
 

Postrelený exekútor a svedkyňa nie sú v ohrození života

Podľa hovorcu moravskosliezskych záchranárov Ladislava Langa zranenia utrpeli päťdesiatjedenročný muž a tridsaťsedemročná žena. Utrpeli každý jedno zranenie na nohe, presnejšie v oblasti predkolenia. "Prevezení boli na urgentný príjem Fakultnej nemocnice Ostrava. Ich stav záchranári hodnotia ako stredne ťažký až závažný, neboli ale v bezprostrednom ohrození života," uviedol Lang.

Dráma v Ostrave: Zúfalý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: ČTK)

Námestník pre liečebnú starostlivosť Josef Srovnal z Fakultnej nemocnice Ostrava okolo poludnia povedal, že obaja zranení sú na operačnej sále. "U tej ženy ide o ľahké zranenia, tam je predpoklad, že po tom ošetrení pôjde na štandardné oddelenie traumacentra. U muža je zranenie vážnejšie, ale nie život ohrozujúce," uviedol Srovnal. Muž tak bude na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Zastrelený dlžník bol policajt či bývalý policajt. Ani toto ale Wita nepotvrdil. "V súčasnej dobe prebiehajú úkony trestného konania. K osobe páchateľa sa nebudeme vyjadrovať," povedal. Či išlo o policajta, nepotvrdila ani žena bývajúca neďaleko miesta streľby. "Poznala som jeho priateľku. Tá údajne o exekúcii vôbec nevedela," povedala päťdesiattriročná Jindřiška Bitová. Podľa nej bol zastrelený konfliktný človek. "Nemal rád ľudí, s každým sa len prel," uviedla.

Tlačový hovorca Exekútorskej komory ČR Petr Vorlíček povedal, že s konfliktmi sa exekútori stretávajú často, aj keď nie s takými následkami. "Vykonávatelia, ktorí chodia po exekúciách do domácností, majú zamestnanie, povedzme, veľmi neobľúbené a ľuďmi nie príliš cenené," uviedol Vorlíček.

Exekútori sú zdesení brutalitou 

Podľa exekútora Petra Kučeru, ktorý je splnomocnencom petičného výboru Petícia proti zníženiu exekútorskej tarify, sú zamestnanci súdnych exekútorov zdesení brutalitou útočníka. "Vzhľadom k pripravovanej likvidačnej vyhláške ministerstva spravodlivosti o znížení tarify, ktorou dôjde k zníženiu miezd zamestnancov a k prepúšťaniu, nechcú zamestnanci riskovať svoje zdravie a životy," uviedol dnes v reakcii na streľbu v Ostrave Kučera.

Podľa neho zamestnanci súdnych exekútorov žiadajú okamžité späť vzatie pripravovanej vyhlášky o znížení tarify z pripomienkového konania a okamžité zabezpečenie ochrany činnosti zamestnancov a prípravu legislatívnych opatrení na zvýšenie bezpečnosti zamestnancov. Výbor pre petície zároveň vyjadril sústrasť pozostalým zastreleného dlžníka a vyjadril želanie skorého uzdravenia pre postrelených.

V súčasnosti predstavuje tarifná odmena 15 percent z vymáhanej čiastky pri pohľadávkach do troch miliónov českých korún (111 tisíc eur). Ministerstvo navrhuje zaviesť nové pásmo pri pohľadávkach do 50.000 českých korún (1850 eur), kde by sa odmena znížila o tretinu, teda na desať percent. Minister spravodlivosti Robert Pelikán (ANO) chce tiež znížiť minimálnu odmenu exekútora z 3000 (111 eur) na 2000 českých korún (74 eur).

 

Viac o téme: StreľbaExekútorPolicajti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu