Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počasie spôsobilo hotový masaker: Silné búrky sprevádzané bleskami zabili desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PATNA - Najmenej 74 ľudí zabili v priebehu uplynulého dňa blesky na východe a severe Indie. Väčšinu z obetí tvorili roľníci, ktorí počas silných dažďov pracovali na poliach, uviedla agentúra AP.

K najvyššiemu počtu úmrtí došlo vo východoindickom štáte Bihár, kde blesky usmrtili dovedna 57 osôb vrátane prinajmenšom ôsmich pastierov oviec. Pri búrkach a monzúnových dažďoch sa tam zranilo ďalších 24 ľudí. Podľa slov predstaviteľa miestneho úradu pre zvládanie katastrof zahynuli tiež desiatky kusov dobytka. 

Ďalších desať ľudí prišlo o život po zásahu bleskom v susednom štáte Džhárkhand. Šesť mŕtvych hlásili úrady aj v štáte Uttarpradéš a jednu ďalšiu osobu usmrtil blesk v štáte Maháraštra. Silné búrky sprevádzané bleskami sú v Indii počas obdobia monzúnových dažďov, ktoré trvá od júna do septembra, pomerne bežným javom. Po zásahoch bleskami zahynulo podľa miestnych úradov každoročne (od roku 2005) prinajmenšom 2000 ľudí. Najnovšia biliancia obetí je však aj napriek tomu neobvykle vysoká, dodala AP. 

Viac o téme: DážďBleskIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu