Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelová dala najavo, čo sa jej nepáči: Čínsky kabinet schválil kontroverzný zákon

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

PEKING - Nemecká kancelárka Angela Merkelová zdôraznila dnes význam právneho poriadku v Číne ako základ spolupráce medzi oboma krajinami. Slová predsedníčky nemeckej vlády, ktorá je momentálne na trojdňovej návšteve tejto ázijskej krajiny, cituje agentúra DPA.

"Je vždy dôležité, aby naše spoločnosti a kooperačné projekty mali bezpečné prostredie, založené na pravidlách. Dialóg o právnom poriadku i o ľudských právach má veľký význam. Ovplyvňuje to množstvo legislatívnych oblastí vrátane spotrebiteľov a verejných inštitúcií," uviedla Merkelová v Pekingu. 

Na stretnutí vládnych delegátov sa zúčastnili nemeckí ministri zahraničných vecí a financií Frank-Walter Steinmeier a Wolfgang Schäuble, ako aj štyria ďalší rezortní šéfovia z Berlína. Stretnutie otvoril čínsky premiér Li Kche-čchiang. 

Čínsko-nemecké medzivládne konzultácie sa konajú každé dva roky. Tohto roku sa očakáva, že budú zamerané na celosvetovú bezpečnosť, bilaterálne obchodné vzťahy, možnú klasifikáciu Číny ako trhovej ekonomiky a nedávne opatrenia Pekingu voči mimovládnym organizáciám pôsobiacim v krajine. 

Čínsky kabinet totiž v apríli schválil kontroverzný zákon, ktorý posúva zahraničné mimovládne organizácie pod priamu správu bezpečnostných úradov. Merkelová pricestovala na návštevu Číny v nedeľu; v úvodný deň navštívila Pekinskú univerzitu, kde jej udelili čestný doktorát. V utorok ju čaká návšteva mesta Šen-jang na severovýchode Číny. 
 

Viac o téme: NemeckoČínaAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu