Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Merkelová vyzdvihla dohodu s Čínou o kybernetickej bezpečnosti: Žiadna priemyselná špionáž

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

ŠEN-JANG - Nemecka kancelárka Angela Merkelová dnes v závere svojej trojdňovej návštevy Číny vyzdvihla dohodu o kybernetickej bezpečnosti, ktorú tieto krajiny medzi sebou uzavreli.

Zaviazali sa v nej, že nebudú podnikať priemyselnú špionáž "pre svoje spoločnosti alebo komerčné sektory" ani "vedome podporovať" takéto aktivity, informovala tlačová agentúra DPA. Dodržiavanie novej dohody má zaistiť kontrolný mechanizmus, ktorý obe krajiny vytvoria. Nemecká strana označila podľa DPA tento krok za "významný politický signál" po istom otáľaní na čínskej strane.

Podpísaný dokument ide nad rámec podobných dohôd, ktoré má Čína s USA a Britániou. Merkelová opakovane zdôraznila, že kybernetická bezpečnosť a ochrana pred hakermi sú kľúčové pre priemyselnú spoluprácu v digitálne prepojených výrobných procesoch. Nemecká kancelárka ukončila dnes svoju návštevu Číny prehliadkou výrobného závodu automobilky BMW v meste Šen-jang na severovýchode krajiny.

Predtým sa v pondelok, po konzultáciách na vysokej úrovni o nadbytku čínskeho exportu ocele, stretla v Pekingu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Čínsko-nemecké konzultácie Merkelovej s premiérom Li Kche-čchiangom boli zamerané na pokračujúci spor ohľadne odmietnutia EÚ označiť Čínu za trhovú ekonomiku. Kancelárka prisľúbila, že Nemecko zaujme v tejto veci úlohu sprostredkovateľa a vyzvala na upokojenie. S hostiteľmi hovorila aj o územných sporoch Číny v Juhočínskom mori. Obe delegácie sa zhodli, že spory treba riešiť pokojnou cestou, dodala DPA.

NATO označí kyberpriestor za bežné operačné prostredie, povedal Stoltenberg

Kybernetický útok na členskú krajinu Severoatlantickej aliancie môže býť v budúcnosti dôvodom k aktivácií článkov aliancskej zmluvy o kolektívnej obrane všetkých štátov NATO. Po dnešnom jednaní ministrov obrany členských krajín aliancie to povedal jej generálný tajomník Jens Stoltenberg. Nadchádzajúci summit NATO vo Varšave by mal podľa nej definovať kyberpriestor ako operačné prostredie na rovnakej úrovni ako je napríklad vzdušný priestor, more či krajina.
 
"Kybernetická obrana je časťou našej kolektívnej obrany. Väčšina dnešných kríz a konfliktov má kybernetickú dimenziu," povedal Stoltenberg novinárom. Posudzovanie kyberpriestoru ako štandardného operačného prostredia tak podľa neho umožní lepšiu ochranu aliančských misií a operacií. Stoltenberg to zhodou okolností uviedol v deň, kedy vyšlo najavo, že ruskí počítačoví špióni prenikli do počítačovej siete vedenia americkej Demokratickej strany a získali prístup k ich informáciám o republikánskom kandidátovi Donaldovi Trumpovi.
 
Kybernetický útok môže byť dôvodom ku kolektívnej odpovedi celej Severoatlantickej aliancie, pretože ho členské krajiny pokladajú za niečo, čo môže spôsobiť výrazné a nebezpečné škody. "Zároveň je ale dôležité pochopiť, že kybernetický útok nie je niečo, čo by článok päť (o kolektivnej obrane aliancie) spúšťalo vždy," upozornil Stoltenberg. Reakcia NATO by podľa neho mala byť obranná, je preto dôležité, aby si aliancia vytvorila potrebné schopnosti reagovať. Základom pri tom bude už len presná identifikácia útočníka, pripomenul generálny tajomník NATO.
 
Stoltenberg - tiež v reakcii na informácie o ruskom postupe voči Trumpovej kampani - poznamenal, že NATO svojím rozhodnutím nemieri na žiadneho konkrétneho protivníka. "Musíme byť schopní reagovať na útok z každého smeru. Nebudem menovať nikoho konkrétneho," poznamenal s tým, že aliancia posilní svoje schopnosti chrániť pred počítačovými útokmi nielen siete a počítače na veliteľstvách, ale tiež jednotky priamo v operáciách a spojencov, ktorí by mohli byť ohrození. Kybernetické útoky sú podľa Stoltenberga významnou súčásťou takzvaného hybridného ohrozenia, pri ktorých zvládaniach chce NATO úzko spolupracovať s Európskou úniou.
Viac o téme: ČínaNATOAngela MerkelováJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu