Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Oslava narodenín vo veľkom štýle: Britská kráľovná usporiada MEGAhostinu

Britská kráľovná Alžbeta II.
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Oslavy 90. narodenín kráľovnej Alžbety II. budú dnes v Londýne pokračovať hostinou pre 10.000 ľudí, ktorá sa uskutoční pred Buckinghamským palácom. Pozvanými sú najmä zamestnanci viac ako 600 charitatívnych organizácií, nad ktorými má kráľovná patronát. Pouličné oslavy sú v pláne aj v mnohých ďalších britských mestách.

Kráľovná dovŕšila deväťdesiatky už 21. apríla, v súlade s tradíciou ale narodeniny oslavuje až v týchto dňoch. Britskí monarchovia usporadúvajú oficiálne oslavu narodenín bez ohľadu na skutočný dátum narodenia väčšinou v júni, kedy je väčšia šanca na pekné počasie pre tradične veľkolepú prehliadku, ktorá je hlavným bodom osláv. Túto prax zaviedol už v roku 1748 kráľ Juraj II.

Ústredným bodom sobotňajších osláv bola práve tradičná vojenská prehliadka. Nasledovalo vzdušné predstavenie stíhačiek a vrtuľníkov kráľovského letectva. Kráľovná prelety sledovala z balkóna Buckinghamského paláca v sprievode celej kráľovskej rodiny vrátane pravnučky Charlotte, ktorá sa tejto slávnostnej udalosti zúčastnila vôbec prvýkrát.

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.Buckinghamský palác
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu