Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Brazílska politika sa otriasa: Minister odstúpil po škandálnom telefonáte o korupcii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: PR)

BRAZÍLIA - Brazílsky minister Fabiano Silveira, ktorý vo vláde zodpovedal za boj s korupciou a transparentnosť, sa vzdal funkcie. Stalo sa tak na základe odpočutého telefonátu, v ktorom sa údajne staval proti pokračovaniu vo vyšetrovaní prípadu korupcie.

Ako informovala spravodajská spoločnosť Globo, Silveira údajne v telefonáte vysvetľoval predsedovi Senátu Renanovi Calheirosovi, ako sa vyhnúť vyšetrovaniu v afére týkajúcej sa štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Silveira hovoril aj s Sergiom Machadom, prezidentom spoločnosti Transpetro, ktorá je dcérskou spoločnosťou Petrobrasu. Machada a Calheirosa vypočúvajú na prokuratúre v súvislosti s podozrením z korupcie.

Ministerstvo pre transparentnosť, dohľad a kontrolu vzniklo pred necelými tromi týždňami na podporu inštitúcií pôsobiacich v oblasti boja proti korupcii. Silveira ponúkol svoju demisiu v pondelok, len týždeň po tom, ako sa funkcie vo vláde vzdal minister pre plánovanie Romero Jucá, ktorý v inom odpočutom telefonáte Machadovi povedal, že "treba zmeniť vládu, aby sa zastavilo toto krvácanie".

Podľa kritikov mal na mysli vyšetrovanie korupcie. Jucá však tvrdí, že hovoril o záchrane ekonomiky.
Brazílska dočasná vláda sa ujala moci po tom, ako bola prezidentka Dilma Rousseffová 12. mája dočasne zbavená svojho úradu. Rousseffovej sa dáva za vinu manipulovanie s údajmi o rozpočte, ktoré údajne využila na svoje znovuzvolenie v roku 2014. Rousseffová tieto obvinenia odmieta.

Viac o téme: BrazíliaMinisterOdstúoenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu