Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šéf diplomacie Poľska obvinil lídrov EÚ z porušenia pravidiel: Za takúto úniu sme nehlasovali

Witold Waszczykowski
Witold Waszczykowski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski dnes obvinil lídrov Európskej únie z krokov, ktoré prekračujú pravidlá únie. Minister dodal, že toto nie je únia, do ktorej chceli Poliaci vstúpiť.

Waszczykowski sa takto vyjadril v Bruseli pred dnešným vydaním oficiálneho názoru Európskej komisie (EK) o stave zákonnosti v Poľsku a o konflikte tamojšej vlády s ústavným súdom. Podľa očakávania bude názor EK kritický. Komisia dala Poľsku čas do dneška, aby našlo riešenie spomínaných problémov, lebo inak mu hrozia postihy.

Poľská vláda premiérky Beaty Szydlovej reagovala na ultimátum so vzdorom. Poľsko je členským štátom EÚ od roku 2004, pripomína agentúra AP. Minister Waszczykowski vyhlásil, že vyhrážky postihmi prekračujú základné dohody Európskej únie a nemali by sa proti Poľsku zavádzať. Šéf poľskej diplomacie dodal: "Toto nie je únia, nie ten druh členstva, ktorý sme schválili."

EÚ ešte stále konštruktívne rokuje s Poľskom 

Hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas na dnešnom pravidelnom stretnutí s novinármi odmietol potvrdiť, či komisia ešte dnes zašle stanovisko na adresu poľskej vlády, týkajúce sa situácie okolo ústavného súdu.

"To, čo môžem povedať, je, že komisia stále konštruktívne rokuje s poľskou stranou a chceme dospieť k riešeniu," uviedol hovorca exekutívy EÚ na otázky novinárov, či prvý podpredseda EK Frans Timmermans už odoslal svoje avizované stanovisko do Varšavy. Schinas odmietol odpovedať na otázky, či EK odošle stanovisko do Varšavy ešte v priebehu dnešného dňa, upozornil len, že príslušné rokovania medzi oboma stranami stále pokračujú. 

Dodal, že komisia v súvislosti s dnešným dňom a rokovaniami s Poľskom nepoužilo termín "ultimátum", ako to možno uvádzajú niektoré médiá. Timmermans bol začiatkom minulého týždňa poverený svojimi kolegami z exekutívy EÚ, aby dnes, 23. mája, odoslal zásadné stanovisko EK do Varšavy, ak dovtedy poľská vláda neurobí zásadné kroky v súlade s odporúčaniami EK, týkajúce sa poľského ústavného súdu.

Komisia otvorila bezprecedentné konanie voči Poľsku v súvislosti s porušovaním pravidiel právneho štátu. Komisia v rámci "otvoreného dialógu", vedie rokovania s poľskou vládou. Tie doteraz neviedli k výsledku, ktorý by uspokojil Brusel, keď sa poľský vládny kabinet ani po piatich mesiacoch nepričinil o ukončenie tejto krízy.

Viac o téme: PoľskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu